Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

Bebeklerde diş çıkarma dönemi, belirtilerin birden fazla ve ağır olabilmesi sebebiyle bebek ve ebeveynler için sancılı bir dönem olabiliyor. Bebeklerde dişler genellikle en erken 4,5-6. aylarda çıkmaya başlar. Bebeklerin her geçiş döneminin zorlukları olduğu gibi diş çıkarma döneminden dolayı 6. ve 9. aylar civarı ve sonrası diş çıkarmanın bebeğe verdiği huzursuzluk sebebiyle zor geçebiliyor.

Bebeklerde Hangi Dişler Hangi Aylarda Çıkar?

bebeklerde dis cikarma tablosu
bebeklerde dis cikarma tablosu

Bebeklerin diş çıkarma zamanları, anne-babadan aldığı kalıtımsal özellikler, beslenme ve uyku gibi gelişimlerini etkileyen değişken koşullara bağlı olarak altıncı ay civarında çıkmaya başlar. Bazı bebekler 6. aydan önce diş çıkarabilirken 8. Ayına girmiş ve hala diş çıkartmamış bebeklerimiz de olabilir.

Bebeklerde ilk dişler genellikle altıncı ay civarında ön kesici dişlerden çıkmaya başlar. Bazı bebeklerin dişleri yukarıdan, bazılarınınsa aşağıdan gelebilir. Ancak genellikle 5-7 ay civarında bebeklerin alt iki kesici dişi çıkmış olur.

9 ile 11. aylar arasında ise hem üst hem de alt damaktaki yan kesici dişler yavaş yavaş çıkmaya başlar. Köpek dişleri ise bir buçuk yaşa doğru, 16 ile 20. aylarda görülür hale gelir.

Küçük ve büyük azı dişlerinin çıkması ise 12 ile 30. aylar arasında meydana gelir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin damakları diş çıkarma döneminde hassaslaştığı ve sızladığı için bebekler her zamanki hallerinden biraz daha huysuz ve sık ağlar hale gelebilirler. Huysuzluk ve mızmızlık diş çıkarma belirtileri arasındadır.

Diş çıkarma belirtilerinin belki de en büyük göstergesi bebeklerin damaklarındaki, dişlerin geleceği kısımlarda şişlik ve beyazlık görülmesidir. Bebeğin dişinin çıkmaya çok yakın olduğu zamanda ise dişler damağı ince bir şekilde yarar ve artık damaktan dişin uç kısmı görünür hale gelir. Halk arasında buna diş patlaması de denildiğini duymuşsunuzdur.

Dişin patlayacağı dönemlerde diş etlerinde mavileşme, morlaşma görülebilir. Hatta hafif kanamalar da meydana gelebilir. Bu durumlar diş çıkarma döneminde olan her bebekte olağan olduğu için bebeği doktora götürmeye sebep verecek acil belirtiler değildir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtilerinin en sık rastlananı arasında tükürük salgısındaki artış bulunur. Bebeğiniz her zamankinden daha fazla salya akıtıyor, üstü sürekli ıslak geziyor ve tükürüğü yüzünden bazen öksürüyorsa 6. ay civarında ve sonrasında bu, büyük ihtimalle diş çıkardığının göstergesi oluyor.

Bir başka diş çıkarma belirtisi ise gece ve gündüz uykularının sürekli bölünmesi ve uykuya dalmakta zorlanmadır. Dişleri sızlayan ve şişen bebek rahatsızlığını bir türlü gideremediği için uykuları da sık sık bölünür. Ve tabii ebeveynlerin de… Gündüz ve gece uykuya dalmakta zorlanan bebekler, bu huzursuzluk ve ağrının sebebini anlayamadıkları için anne-babalarını sürekli yanlarında isteyebilir.

İştah kesilmesi de bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasındadır. Dişlerinin ağrısı ve hassaslığı yüzünden ek gıdaya geçen bebeğiniz verdiğiniz yiyecekleri reddedebilir.

Bebeklerde diş çıkarma belirtilerinden biri de diyaredir (ishal). Tükürük salgıları artan bebeğin sürekli tükürüğünü yutması kakasını daha sıvı hale getirebilir. Aynı zamanda ishal, bebekler diş çıkarma döneminde dişlerin patladığı yerlerden mikrop kaptıkları için de meydana gelebilir. 1,5 yaşına kadar oral dönemi devam eden ve her şeyi ağızlarıyla tanımaya çalışan bebekler, diş çıkarma döneminde de bir şeyleri sürekli ağızlarına götürdükleri için mikroplara daha açık hale geliyorlar. Diş çıkarma gibi geçiş dönemlerinde bebeklerin bağışıklığı her zamankine göre daha düşük olabiliyor.

Yüksek ateş ise diş çıkarma döneminde sık görülen belirtiler arasındadır. Özellikle 38,5 derece üzerinde uzun süre düşmeyen ateş durumunda doktora gidilmesi gerekir.

Ateşi düşürmek için önce çocuğun fazla kıyafetleri soyulmalıdır. Çocuk üşüyor, titriyor diye üstünün örtülmesi ateşi daha da arttırır! Daha sonra bebeğin ense, alın, kasıklar, ayakaltı ve eklem yerlerine su ile ıslatılmış bezlerle soğuk uygulama yapılmalıdır. Soğuk uygulama da bebeğin ateşini düşürmüyorsa bebeğe ılık –soğuk değil- bir duş aldırılabilir. Soğuk duş bebeği şoka sokup ateşinin daha da fazla yükselmesine sebep olabilir. 38 derece üzerinde sık sık ateş ölçümü yapılmalı ve ateşin düşmediği hallerde doktorunuza danışarak parasetamol içeren (ağrı kesici, ateş düşürücü) şuruplardan bir tanesi, doktorun tavsiye ettiği ölçü ile verilebilir.

Diş çıkarma döneminde bebeğiniz sık sık kulaklarını ve yüzünü kaşıyabilir. Kulağını kaşıması da diş çıkarma belirtileri arasındadır ancak kulak iltihabı gibi farklı bir hastalık da olabileceği için kulak kaşıma ve yüzü tutma çok sık oluyorsa bu durumu ihmal etmeden doktora danışmakta fayda vardır.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle bebeğinizi bol bol emzirin. Emzirmek bebeğinizin bağışıklığını kuvvetlendirir ve bu sancılı dönemde psikolojik olarak bebeğinizi rahatlatır. (Ve tabii diş çıkarma döneminde ısırıklara da hazır olun! )

Bebeğinizin sızlayan diş etlerini rahatlatmak için buzdolabının kapak kısmında serinleteceğiniz diş kaşıma oyuncaklarını bebeğinize verebilirsiniz. Serin bir diş kaşıyıcı, damaklarındaki sızıyı bir nebze olsun alacaktır. Bu diş kaşıyıcıları alırken BPA ve Paraben içermeyen sağlıklı kaşıyıcılar olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Diş kaşıyıcılar yerine bebeğinize buzdolabında serinleteceğiniz taze soğanın veya pırasanın sapını da verebilirsiniz. Serin bir havuç da dişlerini kaşıması ve ısırması için bayağı iş görür.

Ucu silikon olan emzik şeklinde meyve koyabileceğiniz aparatlara da diş çıkarma döneminde soğuk meyveler koyarak bebeğinizin dişlerinin acısını azaltmasını sağlayabilirsiniz.

Damak sızısı bebeğinizi çok rahatsız ediyorsa doktorunuzun önereceği diş jellerinden de kullanabilirsiniz.

İshal veya yüksek ateşle sıvı kaybeden bebeğinize kaynatılıp soğutulmuş su ve taze sıkım meyve suları içirebilirsiniz. Böylece bebeğinizin sıvı kaybını önlerken ona vitamin takviyesi de yapmış olursunuz.

Dişlerinden kaynaklanan bu ağrıların sebebini anlayamayan ve huzursuzluk içinde olan bebeğinizi oyun oynamaya zorlamamalısınız. Ağrısı veya sızısı olan bebeğin tadı normal olarak biraz kaçabilir. Dişleri gelince keyfi de yerine gelecektir. Bebeğinize bol bol sevgi gösterin.

Bebeğiniz için birden fazla değişime uyum sağlamak zor olabilir. Ek gıdaları yeni yeni deneyimleyen bebekler için aynı anda diş ağrısı çekmek de kolay olmayacaktır. Bu yüzden, bebeğim bunu seviyordu artık yemiyor, gibi endişelere kapılmamanızı ve bebeğinize biraz zaman tanımanızı öneririz.

Diş çıkarma belirtileri çok yoğun olan ve huzursuzluğu bir türlü geçmeyen bebekler için ağrı kesici şuruplar, doktora danışılarak, belirlenen ölçü ve saatlerine dikkat edilerek verilebilir.

Tüm anne ve babalara diş çıkarma döneminde sabırlar, bebeklere de sağlıklı ve huzurlu günler dileriz…

 

 Ayrıca  ‘Ek Gıdaya Geçiş Rehberi’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

‘Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

‘BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?’ başlıklı yazımızı ise buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir