Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı 

 

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığının altında yatan pek çok faktör vardır. Anne baba tutumlarından, okul kaygısına kadar pek çok etmen çocuklarda tırnak yeme alışkanlığına sebep olabilmektedir. Bu yazımızda çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı ve çözüm önerilerine değineceğiz.

 

Çocuklar neden tırnak yer?

Tırnak yeme alışkanlığı genellikle 3-4 yaş civarında görülen yaygın bir durumdur. Ergenliğe geçiş ile birlikte tırnak yeme alışkanlığında ciddi bir artış görülebilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı sadece çocukluk dönemine özgü bir sorun değildir. Her yaştan ve cinsiyetten bireyde tırnak yeme alışkanlığı görülebilmektedir. Öyle ki, bu alışkanlığı yetişkinlik döneminde de devam ettiren pek çok insan vardır.

Çocukluk döneminde tırnak yemenin sebepleri ise şöyle sıralanabilir;

 

  • Güvensizlik,
  • Özgüven eksikliği,
  • Stres ve kaygı bozuklukları,
  • Ailede ya da yakın çevrede tırnak yiyen birisi olması (Çocuklar bu kişileri taklit edebilmektedir.),
  • Aile içi şiddet ve çatışmalar,
  • Okul dönemine başlamayla birlikte artan kaygı ve endişeler.

 

Okul Öncesi Dönemde Tırnak Yeme

Okul öncesi dönemdeki çocuklarda özellikle ilk iki yılda gelişimsel bir özellik olarak eline aldığı her şeyi ağzına götürme davranışı görülür. Çocuğun büyümesiyle birlikte bu davranış zaman zaman tırnak yemeyle yer değiştirebilmektedir. Çocukların genellikle kendini baskı altında hissettiği ve kaygı duyguları yaşadığı durumlarda ellerinin hemen ağızlarına gittiği görülebilir. Bu sıkıtıntı ve duyguların artmasıyla birlikte bu durumun yerini çoğu zaman tırnak yeme alışkanlığı alabilmektedir. Bu noktada tırnak yeme alışkanlığının temel sebebi çocuğun yaşadığı kaygı, baskı ve gerginlik hissidir.

Okul öncesi dönemde tırnak yeme alışkanlığının bir diğer nedeni de ailede tırnak yiyen bir kişinin varlığıdır. Çocukların böyle bir durumda tırnak yiyen kişiyi model alıp taklit etme yoluna giderek bu alışkanlığı öğrendikleri bilinmektedir.

 

Okul Döneminde Tırnak Yeme

Okul döneminin başlamasıyla birlikle çocuk aile dışındaki ilk sosyal kurum olan okul ile tanışır. Bu kuruma ait kurallara uyum sağlama süreciyle birlikte artan görev ve sorumluluklar, mükemmeliyetçi aile tutumu, tamamen başarı odaklı bir anne baba modeli gibi durumlarda çocuk üzerindeki endişe ve baskıyı atabilmek için tırnak yemeye başlar. Çocuğun;

 

  • Başarısız olma korkusu
  • Arkadaş ilişkilerinde yaşanan sorunlar
  • Mükemmeliyetçi ve başarı odaklı ebeveyn profili
  • Okul ve öğretmeniyle yaşadığı sorunlar
  • Dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü gibi nedenlerle yaşanan eğitim sorunları olması tırnak yeme davranışına yol açabilmektedir.

 

Çocuklarda Tırnak Yeme Davranışı Nasıl Önlenir?

Tırnak yeme davranışı genellikle kaygı ve stresten kaynaklı oluşan bir durum olduğu için çocuğunuzu sürekli ikaz etmek işe yaramayacaktır. Bu alışkanlığın bırakılmasında öncelikle bu davranışa sebep olan, çocuğunuzu olumsuz etkileyen durumların araştırılması ve çözümlenmesidir. Bu sorunun ortadan kaldırılmasına giden yolda öncelikle çocuğunuzda var olan kaygı ve stresi azaltmak, ilgi ve sevgi ihtiyacını karşılamanın şart olduğu bilinmelidir. Hangi yaş ve cinsiyette olursak olalım alışkanlıklarımızı değiştirmek kolay değildir, belli bir süreç ve uğraş gerektirir. Bu durum çocuklar içinde böyledir. Alışkanlık haline gelmiş bir davranışın değiştirilmesi her zaman daha zorlayıcıdır. Özellikle ailenin ve çevrenin baskısı sorunu durdurmaktan çok, çocuk üzerindeki kaygı ve stresi artırarak bu durumun davranışa yansıyarak tekrarlanmasına neden olacaktır. Dolayısıyla, bu alışkanlıktan kurtulması için çocuğunuza zaman verin ve bu süreçte tırnak yemenin hoş bir davranış olmadığını, isterse bu alışkanlıktan vazgeçebileceğini eleştirmeden anlatın. Teşvik etmek için el ve tırnak bakım seti alabilirsiniz. Daha küçük çocuklar için konu ile ilgili oyun, kitap ve kuklalardan da yararlanarak daha iyi anlayabilmesi için somutlaştırarak anlatabilirsiniz.

Tırnak yeme davranışı bir davranış bozukluğudur ve mutlaka sebepleri bulunarak tedavi yoluna gidilmesi önem taşır. Bir uzman desteği alarak kararlı, ilgili ve olumlu yaklaşımlarla sorunun çözümü mümkündür.

 

Yazar: Çocuk Gelişimci Gizem Şanlıtürk

Instagram: @cocukgelisimci.gizemsanliturk

Ayrıca ‘Çocuklarda Korku ve Kaygıyı Yatıştırma Yolları’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Çocuğum Küfür Ediyor Ne Yapmalıyım?’ başlıklı yazımız içinse buraya tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir