Bilişsel Gelişimi Destekleyen Aktiviteler

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Aktiviteler

 

Bilişsel gelişim, bir çocuğun öğrenme, bilgi edinme ve etrafındaki çevre ile etkileşim kurma şekli ile karakterize edilir. Bir çocuk belirli gelişimsel dönüm noktalarını karşıladığında farklı bilişsel beceriler edinilir, ancak herhangi bir beceriye sahip bir çocuk, aktif öğrenmeyi teşvik eden etkinliklerden yararlanacaktır. Bir ebeveyn olarak, günlük rutininize basit aktiviteler ekleyerek çocuğunuzun hafıza, konsantrasyon, dikkat ve algılama alanlarında bilişsel gelişimini teşvik edebilirsiniz.

 

İşte çocuğunuzun bilişsel gelişimine yardımcı olabileceğiniz 8 kolay yol

1. Şarkı söyleyin

Çocuğunuzla şarkılar söyleyin ve sizinle birlikte şarkı söylemesi için onu teşvik edin. En sevdiği şarkılar ile müzikleri evde ve arabada düzenli olarak çalın. Sonunda kendi başına şarkı söylemeye başlayabilir. Bu aktivite, hafızayı ve kelime tanımlamayı geliştirmeye yardımcı olur. Sevdiğiniz şarkıların sözlerini değiştirerek yeni şarkılar da üretebilirsiniz.

 

2. Gürültüleri tanımlayın

Çocuğunuzun gün boyunca duyduğu sesleri tanımasını sağlayın (örn. kuş cıvıltısı, araba kornası, akan su veya bulaşık makinesi). Günlük ortamında seslerin nesnelerle nasıl ilişkili olduğunu başlayacaktır.

 

3. Alfabeyi alıştırma yapın

Çocuğunuzun ‘Alfabe Şarkısı’na eşlik ederek, alfabe hakkında kitaplar okuyarak ve alfabe bulmacalarıyla oynayarak harfleri ve sesleri tanımasına yardımcı olun.

 

İşte çocuğunuzun harfleri öğrenmesine yardımcı olacak kolay bir oyun örneği:

 

1.Parlak renklerle yazılmış alfabenin her harfini içeren kareleri tek tek kesin.

2. Bunları karıştırın ve evin çeşitli yüzeylerine yapıştırın.

3. Alfabeyi çocuğunuzla birlikte gözden geçirin bir sonraki harfi bulması ve sırayla duvara yapıştırması için evi aramaya teşvik edin.

4. Bitirdiğimizde, oyunu tekrar oynamaya hazır olana kadar alfabedeki harfleri sırayla duvara bırakın.

 

 

4. Sayma pratiği

Sayma pratiği yapmak için gün boyunca fırsatları belirleyin. Çocuğunuz giyinirken birlikte dolabındaki ayakkabı sayısını veya parka gittiğinizde oyun alanında bulunan kaydırak sayısını, kek yaparken içine ekledğiniz yumurtaları sayın. Bu şekilde çocuklarınızın çoğu şeyi sayabildiğini ve bundan zevk aldığını ve fark edebilirsiniz. Matematik zekası ve farkındalığı oluşturmak adına yapılacak bu tarz küçük ve basit etkinlikler ilerideki akademik başarıların önünü açar.

 

5. Şekiller ve renkler üzerinde çalışın

Çocuğunuzla etkileşimde bulunurken şekilleri ve renkleri tanımlayın. Avluda oynarken “Bu yuvarlak, mavi bir top.” diyebilirsiniz veya o bir dur işaretine doğru koşarken “Bu işaret kırmızı bir sekizgendir” diyebilirsiniz. Çocuğunuz bu konuda geliştikçe, size nesneleri tanımlamasını isteyebilirsiniz.

 

6. Sorular sorun

Çocuğunuzun kendisi için düşünmeyi öğrenmesine yardımcı olmanın bir başka yolu da ona sorular sormaktır: “Oturma odasını temizlerken ilk olarak hangi oyuncağı almalıyız? veya “Merdivenlerden yavaş yürümek neden önemlidir?” Ona sorular sormak, sorunu nasıl çözeceğini öğrenmesine ve yaşama ortamının nasıl işlediğini daha iyi anlamasına yardımcı olur.

 

7. İlginç yerleri ziyaret edin

Çocuğunuzla gezeceğiniz farklı mekanlar, çocuğunuzun algılarını açar. Farklı deneyimler edinmek ve gezdiği farklı yerlerde gözlemledikleri sayesinde nesneler ve mekanlar arası farkındalığı artar. Burada tanışacağı kişilerle edeceği sohbetler sayesinde de sosyal-duygusal zekası, aynı zamanda özgüveni gelişir.

 

8. Ona çeşitli oyunlar sunun

Problem çözmeyi ve yaratıcılığı teşvik etmek için çocuğunuzla çeşitli oyunlar oynayın. Çocuğunuz daha küçükse, ikiniz legolarla bloklar inşa edebilir ve ce-e oyunu oynayabilirsiniz. Büyüdükçe, onu masa oyunlarına, sonu açık uçlu olan hikayelere, bulmacalara dahil edebilir ve çeşitli kutu oyunları oynayabilirsiniz.

9. Size yardımcı olacak aktivite kaynakları belirleyin

Çeşitli yayınevlerinin kaynaklarını inceleyerek çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun dikkat ve zeka kaynaklarından faydalanabilirsiniz. Bunların içinde konuşmaya başlangıçta kullanılabilecek resimli-yazılı flash kartlar olduğu gibi konsantrasyonu ve zekayı arttırabilecek set halinde olan aktivite kitapları da mevcuttur.

10. Günlük yaşam deneyimleriyle iç içe öğretin

Küçük-büyük, kısa-uzun, boş-dolu, açık-kapalı, çeşitli şekiller, organlarımız, hayvanlar, meslekler vb. kavramları çocuğunuzla birlikte bu kitaplar üzerinden incelerken bu kavramları günlük yaşantınıza da yedirmeyi unutmayın. Örneğin çocuklarınızla gün içerisinde yaptıklarınız hakkında bak uzun bardağı bıraktım, kısa bardağı aldım. Kirli çamaşırları sepete atalım, temizleri katlayalım, açık olan pencereyi kapatalım soğuk oldu gibi basit örnekleri kullanarak yaptıklarınız üzerinden kavramları çocuklarınıza aktarmaya çalışın. Unutmayın en önemli öğrenme kaynağı deneyimlemektir, bunun içinde de mutlaka sevgi olmalıdır.

Sevgiler…

Ayrıca ‘Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalı’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın

‘6-12 Aylık Bebeğimin Gelişimini Nasıl Desteklerim?’ başlıklı yazımız için ise buraya tıklayın.