Çocukları Ev Kazalarından Nasıl Koruruz?
Çocuklar özellikle emekleme ve yürümeye başladıkları ilk dönemlerde içgüdüsel olarak çevrelerini merak ettikleri için tüm tehlikelere açık halde olurlar. İki yaşla gelişimleri hızla devam eden çocuklar artık hızlıca koşup oynamaya başlarlar ve evdeki dolapları, çekmeceleri durmadan karıştırma heyecanında olurlar.
Evin içinde her yere gitmek, her şeyi ağız yoluyla keşfetmek isteyen 1-1,5 yaş çocuklar bu dönemde aynı zamanda çoğu şeyi tutup kaldırabildikleri için çok büyük risk altındadırlar. Yürümeye başlayan ve merdivenleri kendiliğinden inip çıkabilen daha büyük çocuklar da bu dönemde çok bilinçsizdir. Sadece hareket etmekten dolayı mutlu oldukları için sürekli koşuşturmak, merdiven inip çıkmak, kendilerini test etmek isterler. Evi ve çevrelerini keşfetmek onlara büyük keyif verir. Yanlarında ebeveynleri olmadıkları durumlarda çocuklar için bir kaza maalesef çok olasıdır. Çocukları ev kazalarından korumak için aile bireyleri bilinçli olmalı ve çocukların yaşlarına uygun tedbirler almalıdır.
Çocukların Evde Karşılaşabilecekleri Tehlikeler
Evde en fazla karşılaşılan tehlike çocukların emzirme sırasında veya yemek yeme sırasında genizlerine yemek kaçması veya tıkanmaları durumudur. Çocuklarınız yemek yerken yanlarında olmanız ve dikkatli olmanız çok önemlidir.
Çocukların evde karşılaştıkları tehlikelerden biri de yürürken veya emeklerken düşmeleridir. Sürekli hareket halinde olan çocuklar kayarak düşebilir, herhangi sert bir cisme çarpabilir veya evdeki eşyalara sert bir şekilde çarparak yaralanabilir.
Evde yer alan kimyasal içerikli ilaçlar, deterjanlar veya şampuan benzeri sıvılar çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır. Çocuklar buldukları tüm yiyecekleri ağızlarına sokan ve onları yiyen varlıklar oldukları için zehirlenme vakaları oldukça fazla yaşanmaktadır.
Evinizde yer alan merdivenleri sürekli çıkmak isteyen bebekler veya çocuklar merdivenden düşerek yaralanabilir.
Kesici, delici veya sivri aletleri de ilk yaşlarda merak eden ve keşfetmek için ağzına alan, elleriyle keşfetmeye çalışan çocuklar tehlikeye açıktırlar.
Kitaplık, dolap, şifonyer gibi ağır ve yere sabitlenmemiş eşyalar da çocukların çekip üzerlerine düşürmeye müsait olduğu için tehlike faktörüdür.
Erken çocukluk döneminde sürekli annenin yakınında olmak isteyen çocuklar da anne mutfaktayken ocaktaki yiyecek- içeceklerden yanma, haşlanma veya çekmecelerdeki küçük cisimleri yutma gibi tehlikelere açıktırlar.
Aile Bireylerinin Bilinçli Olması
Çocukların yetiştirilmesinde ve büyütülmesinde aile bireylerinin ev kazalarının önlenmesi ve tehlike anında yapılabilecekler konusunda bilinçli olması çocuğun bir kaza ile karşılaşmaması, sağlıklı büyümesi açısından çok önemlidir. Evde karşılaşılabilecek kazalar ile ilgili olarak aile bireylerinin dikkatli olması ve her an tedbirlerini almış olması oluşabilecek kazaları ortadan kaldırır. Çocukların küçük yaşlarda yaşayabilecekleri kazalar çocukta fiziksel ve psikolojik olarak travmatik etkiler bırakabileceği için aile bireylerinin ve ebeveynlerinin bilinçli olması çocuğun gelecekte yaşayabileceği sorunların da önüne geçmesini sağlayacaktır.
Aile Bireylerinin Alabileceği Tedbirler
Evde yer alan tüm eşyaların köşeleri ve kenarları yumuşak malzemeler ile kapladığınızda çocukları çarpmadan kaynaklanabilecek ev kazalarından koruyabilirsiniz.
Çocukların hareket ederken kaymalarına neden olabilecek tüm yüzeyler mat zeminler ile kaplanmalıdır. Ya da çocuklara altı kaymaz özellikte olan ayakkabılardan giydirilmelidir. Çocukların güvenli hareket alanları belirlenmelidir.
Merdiven girişlerine çocukların ulaşamayacakları şekilde kapılar veya engeller konulmalıdır.
Çocuklar yemek yerken yanlarında aile bireylerinden biri bulunmalı ve yemek süresince çocuğu gözlemlemelidir. Ayrıca yiyecekler çocuğun yiyebileceği şekilde haşlanmalı ve tıkanmaya sebebiyet vermeyecek şekilde küçük parçalara bölünmelidir.
Çocukların oyuncakları seçilirken pelüş özellikli olanlar seçilmelidir. Sert cisimler tercih edilmemelidir. Çocuklar sert ve parçalı oyuncakları ağızlarına götürerek ısırmak isteyeceklerinden ağız yaralanmaları ya da tıkanmalar meydana gelebilir. 3 yaş altı çocuklar için küçük parçalı oyuncakların tercih edilmemesi gerekir.
Deterjan, sıvı sabun, şampuan, çamaşır suyu, deodorant gibi sıvı kimyasallar çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
Isınmak için kullanılan elektrikli sobalar veya odun sobalarının yanı sıra ısı yayan ve çocuklara zarar verebilecek tüm sistemler için özel güvenlik tedbirleri alınmalı ve çocukların erişimi engellenmelidir.
Evinizde yükseklerde yer alan ve düşebilecek tüm vazo, süs, aksesuar gibi eşyalar sabitlenmeli veya düşmesi, çocukların erişmesi önlenecek şekilde muhafaza edilmelidir.
Balkonlardan veya pencerelerden merakla sarkan çocuklar da büyük tehlike arz eder. Bu tarz açık alanlarda çocuklar için önlemler alınması gerekir.
Bunlar dışında ocaktaki yemekleri, çaydanlıktaki suyu merak eden çocukların da her an bunlara ulaşıp kendilerine doğru çekme ihtimaline karşı çocuklar mutfakta yalnız bırakılmamalı, kaynayan sıvılar ocağın arka gözlerine konulmalıdır.
Sağlıklı günler dileriz…
Ayrıca ‘Çocuklarda Dil Gelişimi’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.
‘Prematüre Bebeklerde Motor Gelişim Geriden Mi Gelir? başlıklı yazımız için buraya tıklayın.