Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak

Kitap ve Çocuk
cocuklara kitap kuma aliskanligi

Kitap okumak dünyanın en güzel alışkanlığıdır. Bu harika alışkanlığı çocuklara aşılamak çok önemli bir tutumdur. Kitap bir çocuğun hayatını olumlu yönde geliştirecek en önemli araçtır. Anne ve babalar mutlaka çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için uğraşmalıdır. Kitap okunulan çocuk, her zaman gelişim kapasitesi olarak önde olacağını söylemek isteriz. Kitapla büyüyen çocuklar, farkındalık olarak daha gelişirler. Hayata bakış açıları değişir, algılama ve anlama düzeyleri okumayan çocuklara göre daha yüksektir. Bununla birlikte kelime hazineleri diğerlerine göre daha donanımlıdır. Kitap okuma alışkanlığı bebeklikten itibaren kazandırılmalıdır.

İlk Kitap İlk Arkadaş Gibidir

Çok klasik bir söz olmasına karşın kitaplar birer arkadaş gibidir. Çocuk okudukça, kitapla anlam kazanır, öğrenir, araştırır ve neyin ne olduğunu bilir. Elbette ki çocuğa kitap sevgisini aşılamak pek kolay değildir. Anne ve baba bir çocuklarını kitapla büyütmek için, fedakârlık göstermelidir. Artık bebeklerin gelişimini sağlamak için farklı konularda rengârenk kitaplar basılmaktadır. Bu kitaplar sayesinden çocuklar bebeklikten itibaren kitapla tanışıyorlar. Bebeklerin dikkatini çeken resimli kitaplar, çocuğun kitapla ilk teması olacağını unutmayın. Kitap sayfalarını çevirmek, bakarak öğrenmek okumaya ilk adımdır. Bebeklikten itibaren çocuğa yüksek sesle kitap okumak, gerekiyorsa doğaçlamalarla kitap karakterlerine hayat vererek adeta bir tiyatro sahnesinde oynuyormuş gibi çocukla zaman geçirmek çok kıymetli olacaktır. Her gece yatmadan önce masal ve hikâye kitapları okumak, okunan kitap hakkında fikir alışverişi yapmak çok yararlı olacaktır.

Kitap Okuyan Rol Model Ebeveyn

Çocuklara kitap sevgisini aşılarken, anne ve babanın da kitaplara karşı ilgili olması son derece önemlidir. Çünkü çocuklar ebeveynlerini rol model alırlar. Bu yüzden birlikte okuma saati oluşturabilir, sizi okurken görmelerini sağlayabilirsiniz. Düzenli kitap okumak, günlük kitap okuma süresi belirlemek hem çocuğu sıkmaz, hem de merakını uyandırır. Çocuğu özendirici, teşvik edici davranışlar sergileyerek, iyi alışkanlıklar kazandırmak mümkündür. Birlikte yapacağınız kitap alışverişleri, kitapçı ziyaretleri, çocuğun kendisini daha özel hissetmesini sağlayacaktır. Kitap okuyarak öğrenmek, öğrendiklerini paylaşmak çocuk için muhteşem bir deneyim olacağından, bu konudaki sohbetlerini ilgi ile dinlemek çok kıymetli olacaktır.

Küçük Bir Kütüphane Oluşturun

Çocuğunuzun sevdiği kitapları bir alanda toplayarak kendi kütüphanesini oluşturması için yardım edin. Kütüphaneyi kurarken, çocuğunuz zevklerine, ilgi alanlarına kulak verin. Bununla birlikte bir çocuğun kütüphanesinde olması gereken eserlere mutlaka yer verilmelidir. Çocuk Kalbi, Şeker Portakalı, Küçük Prens gibi başyapıtlar çocuklar için bir hazine değerindedir. Çocuklar için kitap önerilerini takip etmek, kitap seçimlerini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Elbette ki farklı kitap ayraçları ile de okuma zamanlarını neşelendirebilirsiniz. Okuduğunuz ya da okuduğu kitapların varsa serilerini alarak çocuğunuza kitap sürprizleri yapın. Her okuduğu kitap için onu ödüllendirin. Doğum günlerinde, karne günlerinde alacağınız hediyenin yanına ek olarak bir de kitap armağan ederek çocuğunuzu şaşırtın. Başucunda bir gece lambası ve kitap köşesini mutlaka hazır bulundurun. İnanın kitap sevgisinin arttığını, kitaplarla arasında derin bağ oluşacağını göreceksiniz.

Önce Kitap Sonra Film Etkinliği

Son zamanlarda birçok film kitap uyarlamasından yapılmaktadır. Küçük bir araştırma yaparak kitaptan uyarlanan filmleri tespit edin. Çocuğunuzla birlikte bu kitapları okuduktan sonra, filmlerini izleyerek, kitap ve film arasındaki farkları bulun. Okuyarak ve izleyerek birlikte zaman geçirin. Kitap karakterlerinin, filmdeki karakterlerle uyuşup uyuşmadığını, okudukları ile izlediklerini arasında farkları, kendi zihinsel sineması ile örtüşüp örtüşmediğini hakkında derin bir sohbet başlatabilmek oldukça ilham verici olacaktır. Kitap okumak çocuğun hayal dünyasını da büyük ölçüde geliştirecektir.

 

Ayrıca ‘Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Önlenir?’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Disleksi Okul Öncesi Dönemde Fark Edilebilir Mi?’ başlıklı yazımız içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir