Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalı?

Çocuklara Deprem Nasıl Anlatılmalı?

Çocuğunuz yakın zamanda bir deprem yaşadıysa, bir haberde veya bir hikayede bir deprem duyduysa, soruları olabilir veya onlara güvenlik becerilerini öğretme fırsatını kullanmak isteyebilirsiniz. Şu noktada aynı fikirdeyiz. Çocuklarımızla depreme nasıl hazırlanacağımıza odaklanmak istiyoruz, çocuklarımızı korkutmaya değil.

Basit, yaşına uygun kelimeler kullanarak çocuğunuza neler olabileceğini açıklayın. Bir tahliye planı ve toplantı yeri ile birlikte tüm aile için bir acil durum planı hazırlayın ve onların güvenliğinin en büyük önceliğiniz olduğunu vurgulayın.

 

Bir çocuk için korkutucu olabilecek herhangi bir konu hakkında konuşurken genel yaklaşımınız şu olmalı:

 

– Bu şeyin gerçekleşmesinin ne kadar olası (veya olası olmadığı) hakkında konuşun.

 

– Deprem nerede olabilir? Tahmin edebilir miyiz? Önleyebilir miyiz? En azından büyük bir sorun olmasını önlemek için adımlar atabilir miyiz?

 

– Depremin zaman gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin bilinemeyeceğini onlara uygun ve sakin bir dille açıklayın.

 

– Depremin gerçekleşmesi durumunda fiziksel olarak ne gibi aksiyon alabileceklerini yine onlara uygun bir dille açıklayın. Bir eylem planı hazırlayın ve deprem olmadan önce birlikte tatbikat yapın.

 

– Çevrelerindeki yetişkinlerin durumunu daha iyi hale getirmek için ne yapacaklarından bahsedin.

 

– İnsanların başına kötü şeyler gelse bile, insanların sert ve dirençli olduğuna ve bir araya gelip hayatta kalmayı başaracağına dair güvence verin.

 

-Birlikte bir deprem çantası hazırlayın, deprem çantasınn içindeki eşyaların kullanım amaçlarını açıklayın.

 

-Deprem çantanızı evinizde genel olarak sıklıkla zaman geçirdiğiniz yere birlikte koyun.

 

Öyleyse, çocuğunuzun sahip olabileceği soruları gözden geçirelim:

Deprem ne kadar olabilir?

Dünyanın pek çok yerinde, cevap “son derece hafif” olmalıdır. Dünyanın deprem tehlikesi yüksek bölgelerinde, çocuğunuzun yaşamı boyunca birçok deprem yaşaması oldukça muhtemeldir. Bu durum hakkında çocuğunuza kesinlikle dürüst olmalısınız. Olasılık düşükse, çocuğunuzun bilmesi çok güven verici olabilir. Olasılık yüksekse, bunu kabul ediyoruz ve sonra nasıl hazırlandığımıza, depremler hakkında ne öğrendiğimize odaklanıyoruz, böylece ne zaman ve ne olursa olsun tepki verebilelim.

Bir depremi tahmin edebilir veya önleyebilir misiniz?

 

Yanlış cevap: Hayır, bu mümkün değil.

 

 

Birçok kişi için onu bu kadar korkutucu yapan da bu! Böyle hissetmek normaldir, ancak çocuklarınızla depremler hakkında konuşmanın yolu bu değildir.

 

Doğru cevap: “Onları önlemek için hiçbir şey yapamayız ve depremlerden birinin ne zaman geleceğini gerçekten tahmin edemeyiz. Bu yüzden her gün bunun için endişelenmek yerine, ne zaman ya da ne olursa olsun ne yapacağımıza dair bir plan yapıyoruz. Ve arada bir, depreme nasıl yanıt vereceğimiz konusunda pratik yapıyoruz. ”

 

 

Deprem olursa ne yapmalılar?

Çocuğunuza bu temel yöntemi öğretin:

Ellerinizin ve dizlerinizin üzerine çökün (deprem sizi devirmeden önce). Bu pozisyon sizi düşmekten korur ancak gerekirse hareket etmenize de izin verir.

 

– Sağlam bir ev eşyasının yanına (çamaşır makinesi, koltuk gibi) başınızı ve boynunuzu (mümkünse tüm vücudunuzu) koruyacak şekilde sokulun ve cenin pozisyonu alarak yaşam üçgeni oluşturun.

 

– Yakınlarda barınak bulunmuyorsa, özellikle evin pencere kısımlarından ve üzerinize düşebilecek diğer ev eşyalarından uzaklaşın, vücudunuzun baş ve boyun kısımlarını ellerinizle örtün. Deprem olmadan önce kitaplık gibi üzerinize yıkılabilecek eşyaları duvarlara sabitlemeye özen gösterin.

 

– Sarsıntı durana kadar sığınağınızda (masa, sandalye altı) durun (veya başınızı ve boynunuzu örtmeye devam edin).

 

Ayrıca ‘Çocukların Ev İçerisindeki Fiziksel Aktivite Düzeylerini Nasıl Arttırabiliriz?’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.