Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen protein ve mineral dolu eşsiz bir besindir. Eğer sütünüz yetiyorsa ve doktoruunuz bebeğinizin sağlık durumunu değerlendirdikten sonra bir şey önermediyse ilk altı ay boyunca bebeğinize sütünüzden başka ek gıda vermemenizi öneririz.

Özellikle çalışan veya tempolu bir yaşam tarzına sahip olan ve sütlerinin bebekleri için önemini bilen anneler genellikle sütlerini sağıp saklamak isterler. Bu durum da sütümü nerede, ne kadar süre, hangi kaplarda saklamalıyım, donan süt nasıl çözülür gibi soruları akla getirir. Bu konuda sizlere yardımcı olabilmek adına küçük başlıklar halinde aklınıza takılan sorulara cevap vermek isterim;

Sütü sağma işlemine başlamadan önce ellerinizi sabunla sterilize etmenizi öneririm. Emzirme süresince, özellikle ilk dönemlerde göğüste oluşabilecek yaralar çabuk enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle hem bebeğinizi emzirmekte güçlük çekmemek hem de acı çekmeden temiz süt sağabilmek adına ellerinizi ve göğüslerinizi temiz tutmanız önemli. Ellerinizi temizledikten sonra temiz bir gazlı bez veya pamuk ve kaynatılmış ılık su ile göğüs uçlarınızı ve göğüslerinizin etrafını temizleyebilirsiniz.

Sütünüzü sağmak için göğüslerinize, ellerinizle uygun desteği sağlayabilir veya sağma işlemini kolaylaştıracak pompalardan faydalanabilirsiniz.

Sütünüzü sağdıktan sonra dikkat etmeniz gereken şey ise sütünüzü ne zaman sağdığınız ve nerede saklayacağınızdır.

Öncelikle sütünüzü bebeğinizin bir kerede emip doyabileceği kadar sağmanızı, yeterli miktarda sağdıktan sonra eğer hala göğüsleriniz doluysa sütünüzü farklı saklama kaplarına ayırmanızı öneririm. Bebeğiniz büyük ihtimalle her emişinde 60- 130 ml gibi bir miktarda doyuyordur. Dolayısıyla bebeğinizin aylık gelişimine paralel olarak emeceği miktarı öngörerek sütünüzü farklı saklama kaplarına koymak hem sütünüzün boşa gitmemesini sağlayacak hem de kalitesini düşürmeyecektir.

Sağdığım sütü nasıl kaplarda saklamalıyım sorusuna ise çeşitli yanıtlar verebilirim. Eğer süt sağma kitinizde ek olarak kapaklı cam biberon varsa sütünüzü bunda saklayabilirsiniz. Bunun dışında kendiniz temin edebileceğiniz kendinden kapaklı cam biberonlar da kullanılabilir. Tabi ki illa biberon kullanmanıza gerek yok küçük cam kavanozlar da işinizi görecektir. İnce plastik şişeler de kullanılabilir olsa da bebeğinizin sağlığı için bunları kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmanızı öneririm. Çünkü plastik, cam kadar sağlıklı değildir ve sütteki bazı maddeler plastiğe yapışabilir. Bebeğinize sütünüzü verirken bu maddeler şişenin içinde kalır ve sütünüzün kalitesi azalabilir.

Saklama kaplarınızı kullanmadan önce bir süre kaynatarak sterilize etmeniz bağışıklık sistemi henüz güçlenmemiş olan bebeğinizin mikrop kapmaması açısından faydalı olur.

Bunların dışında sütünüzü saklamanız için özellikle tasarlanmış plastik ve ağızları bantlı torbalar da mevcut. Bu torbaların üzerinde ölçü yazması da bir avantaj.

Sütünüzü koyduğunuz kaplarda bir- iki parmak kadar boşluk bırakmanızı da önemli. Çünkü eğer sütünüzü donduracaksanız, sütünüz donup genleştiğinde saklama kaplarınızda problem meydana gelebilir.

Ayrıca sütünüzü sakladığınız kabın üzerine keçeli/ asetat kalemle veya kırtasiyelerden alabileceğiniz etiketlerle sağma saatinizi ve gününüzü yazmanız, diğerlerine göre daha önceden sağdığınız sütleri ilk tüketmenizi kolaylaştırır. Böylece hem zamanı geçmiş sütü bebeğinize istemeden vermekten de kaçınmış olursunuz.

Bebeğinizi birden fazla çocuğun olduğu bir yere veya kreş gibi bir yere emanet ediyorsanız da sütünüzü sakladığınız kapların üzerine bebeğinizin ismini yazmayı da unutmayın. Böylece karışıklıkları ve saati geçen sütün bebeğinize verilmesini önlemiş olursunuz.

Sütümü nerede, kaç derecede ve kaç saat saklayabilirim sorunuzun cevabı ise biraz uzunca olacak.

Eğer sağdığınız sütü oda sıcaklığında (19- 25 santigrat derece) tutmak istiyorsanız sütünüzü koyduğunuz saklama kabının altına bir buz kalıbı koyarak ve/ veya kabın etrafını soğuk su ile ıslatılmış bir bez ile sararak 1- 3 saat kadar saklayabilirsiniz. Kimisi bu sürenin 6- 8 saate kadar olabileceğini söylüyor ancak çok uzun süre dışarıda kalan sütün bebeğe verilmesi pek de sağlıklı değildir.

Buzdolabının alt kısmında saklamak istediğiniz sütü ise dolabın sıcaklığının genellikle sabit olduğu arka kısımlarda bekletmenizi öneririz. Sütünüzü buzdolabının alt kısmında 4 santigrat derece ve altında 72 saat kadar bekletebilirsiniz.

Sütünüzü derin dondurucunuzda ise çok daha uzun süre saklayabilme imkanınız var. -18 santigrat derecede dondurduğunuz anne sütünü 3 ay kadar saklayabilirsiniz.

Ayrıca eğer yeni sağdığınız veya dondurduğunuz sütünüzü taşımanız gerekiyorsauygun termos çantalarda saklama kabının altına ve etrafına buz kalıpları yerleştirerek taşıyabilirsiniz. Sütünüz bu koşulda 24 saate yakın dayanacaktır.

Bebeğinize sütü vermek istediğinizde ise saklama kabınızı akan ılık suyun altında tutarak, benmari (iki kap) usulü veya biberon ısıtıcıları ile ısıtmanızı tavsiye ederim. Mikrodalga fırın ile süt ısıtma işlemi ise bebeğiniz için esasında sağlıklı değildir.

Ayrıca sütün gereğinden fazla ısıtılması veya kaynatılıp ılıtılması, sütün içerisindeki proteinleri ve etkin maddeleri öldüreceğinden doğru bir uygulama değildir.

Donmuş sütün çözünmesi için ise sütün önce buzdolabında çözünmesini bekleyip daha sonra yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerle sütü ılıtabilirsiniz.

Bunların dışında daha önceden sağılmış bir süte yeni tarihli bir süt ekleyip karıştırmamanızı, her saklama kabını bir kerede tüketmenizi öneririm. Çözünmüş sütü de tekrar dondurmamanız gerekir.

Anne sütünün bebeğiniz için eşsiz olduğunu unutmayın ve bebeğinizi mümkün olduğunca uzun süre emzirmeye çalışın.

Sevgiler…

Yazar: Çocuk Gelişimci, Aile & Emzirme Danışmanı Tülin Göktürk

Instagram: @tulingokturk

Bilgi&Randevu: ailedanismani.tulin@gmail.com , Tel: 05331618200

 

Ayrıca ‘Bebekler Emmeyi Neden Reddeder?’ başlıklı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

‘Anne Sütünü Arttıran Besinler’ başlıklı yazımız içinse buraya tıklayın.

Anne Sütü Nasıl Saklanır?” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir