Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

Bebeğiniz doğmadan hem hastanede hem de evde kullanacağı eşyaları hevesle hazırlıyorsunuz. Ancak bebeğinize sadece kullanacağı eşyaları temin etmek tabi ki yeterli değil. Bebeğinizin bakımını evde özenle sağlarken diğer taraftan sağlık kontrollerini de düzenli olarak yaptırmalısınız.  Bebeğinizin bakımında sizlere yardımcı olacak önemli noktaları hemen başlıklar halinde sıralayalım;

Bebeğinizin Giyimi

Öncelikle bebeğiniz eve gelmeden önce kıyafetlerini bebekler için özel olarak yapılan deterjanlardan kullanarak yıkayıp ütülemenizi öneririz. Deterjan ve yumuşatıcıyı az miktarlarda kullanmanız yeterli olacaktır. Bebeğinizin kıyafetlerini kendi kıyafetlerinizle karışık bir şekilde yıkamayın. Ayrıca bebeğinizin kıyafetlerini kurutma makinesi yerine güneşte kurutmayı tercih edin, gün ışığı ve temiz hava makine kurutmasından daha sağlıklı olacaktır.

Ayrıca bebeğin dolabına naftalin, güve ilacı gibi kimyasal uyaran içeren şeylerden koymak da sakıncalıdır.

Bebeğinizi giydirirken çok kalın giydirmemeniz gerekir. Kendimiz mevsime göre nasıl giyiniyorsak bebeği de o şekilde giydirmenin yeterli olacaktır. Bebeğinizin metabolizması ve kalp atışları sizden daha hızlı olduğu için daha kolay terleyip soğuyabilir. Bebeğin terini üzerinde soğutup hasta etmek istemeyiz.

Bu yüzden oda ısısını 23-27 derece arasında ayarlamalı ve kendimiz ne giyiyorsak belki ince bir kat fazla olacak şekilde bebeğinizi giydirebilirsiniz.

Bebeğimizin Büyüme Takibi

Yeni doğan bebek gün içerisinde her ağladığında ve geceleri 2-3 saatte bir uyandırılarak emzirilmesi gerekiyor. Bu hem bebeğin büyümesini destekliyor hem de annelerin süt hormonlarının daha da aktif olmasını sağlıyor. Bunun yanında en fazla 3 saatte bir emzirmeniz, yenidoğan bebeğinizin şekerinin düşmesini engelleyerek sarılık olmasını önleyecektir.

Bebekler ilk birkaç hafta doğum kilolarının biraz altına inip daha sonra beslendikçe yine kilo almaya başlıyorlar. İlk haftalarda kaybedilen kilolar sizi endişelendirmesin.

Bebeğin vücut ölçüleri, kilosu ve aşılarının takibi için kontrollerini aksatmamanız gerekiyor.

Bebeğimizin Kaka Takibi Ve Temizliği

Yeni doğanlar günde 6-8 defa kaka yapabilirler. Kakalarının kıvamı hem yeni doğdukları hem de sütle beslendikleri için sıvı kıvamda olur. Yani her kakada bebeğim ishal olmuş diye korkmanıza gerek yok. Ayrıca kakanın ilk günlerdeki rengi yeşilimsi sarımsı olabilir. Yenidoğan bebeğinizin günde 6-8 defa da çiş yapması gerekiyor. Bebek büyüdükçe ve sindirim sistemi düzene girdikçe bu sayılar azalabilir.

Ama çok sulu, bezinin dışına taşacak şekilde kaka yaparlarsa rengine de dikkat edilerek doktora danışmak gerekiyor.

Kaka temizliğinde dikkat etmemiz gerekenler ise şu şekilde;

Bebeğin poposunu kaynatılıp soğutulmuş su ve pamuk yardımıyla veya alkolsüz, parabensiz saf su kullanılan ıslak mendillerle temizlemek en sağlıklı seçimdir.

Kız bebeklerde temizliğin önden arkaya doğru yapılması da, genital bölgenin mikrop kapmaması açısından önemlidir.

Göbek Bakımında Dikkat Etmemiz Gerekenler

Bebeğin bezini bağlarken göbek kısmı oyuntulu bezlerden alabilirsainiz veya bezi göbek kısmına dikkat edecek şekilde bağlayabilirsiniz. Göbek bağı ise 7-14 gün içinde düşer. Bu sırada bebeğe banyo yaptırmadan sadece kaynatılıp ılıtılmış su ile silebilirsiniz. Göbek bağına su temas etmediği sürece banyo yaptırmak sakıncalı değildir. Yani göbek kısmını kapatabiliyorsanız veya göbeğine su değdirmeyeceğinize güveniyorsanız bebeği sadece suyla yıkayabilirsiniz. Banyo sonrasında da bebeğin göbeğine alkollü pamukla pansuman yapmanız göbeğin enfeksiyon kapmaması açısından tavsiye edilir.

Göbek düştükten birkaç gün sonra normal küvet banyosuna geçebilirsiniz.

Gaz Çıkarma

Bebeğinizin gazını her emzirmeden sonra ve uyutmadan önce mutlaka çıktığından emin olun. Sırtına aşağıdan yukarı doğru masaj yaparak ve avuç içinizle küçük patpatlamalar yaparak gazını çıkartabilirsiniz.

Banyo

Banyo öncesinde tüm eşyalar hazırlanmalı, bebeğin ısı kaybetmesi önlenmelidir. Banyo emzirmeden önce yaptırılırsa kusma açısından daha güvenli olur. Gazlı ve huzursuz bebeklerde akşamüstü banyoları geceyi daha rahat geçirmeyi sağlayabilir. Banyoda kullanılacak şampuan ya da sabunlar doğrudan bebeğe sürülmemeli, bir sünger ya da elde köpürtülerek bebeğe aktarılmalıdır. Bu durulamayı kolaylaştırır. Banyo sonrası cildin ve özellikle kıvrım yerlerinin iyi kurulanmasına, pişik ve tahrişleri önlemek açısından dikkat edilmelidir.

Banyo sonrasında kulak ve göz temizliği de yapılmalıdır. Kulak ve göz temizliği için doktor ve hemşirenizden özellikle bilgi isteyiniz. 

Güvenlik

Bebeğinizi kısa süre de olsa, yalnız bırakmayın.

Bebeğinizi gün içerisinde güneş alması için birkaç dakika dışarı çıkarabilirsiniz ancak uzun süre güneşe maruz bırakmamaya dikkat edin.

Bebeğinizin yanında nargile, sigara vb. tütün ürünleri kullanmayın.

Bebeğinizi 6-7 aydan önce yüz üstü yatırmayın. Ancak birkaç dakika etkinlik amaçlı gözetim halindeyken yüzüstü bırakabilirsiniz. Böylece boyun ve sırt kasları güçlenecektir. Bunun için özellikle karın üstü etkinlik zamanı (tummy time) etkinliklerine göz gezdirebilirsiniz.

Bebek kucağınızdayken veya emzirirken dökülme riskinden dolayı asla sıcak içecekler içmeyin.

Araba yolculuklarında bebeğin yaş ve kilosuna uygun araba koltuğu kullanın.

Asla bebeği tek başına arabada bırakmayın.

Bebeğinizin bakımında sizlere kolaylıklar dileriz…

 

 

Ayrıca ‘Lohusa Depresyonu Nedir, Depresyondan Nasıl Kurtulurum?’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayınız.

‘Yenidoğan Bebeğe Yaptırılması Gereken Sağlık Testleri’ başlıklı yazımıza ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?” için 6 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir