Yenidoğan Bebeğe Yaptırılması Gereken Sağlık Testleri

yenidogan tarama testleri, topuk kani

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için takip etmeniz gereken kritik dönemler vardır. Yeni doğan dönemi de bunların en önemlileri arasında. Bebeğiniz doğduktan hemen sonra önem vermeniz gereken ilk şey anne sütünü doğumdan sonraki ilk günlerde, mümkünse ilk saatlerde alması. Çocuğu aşılar ve bakımdan önce koruyan ilk şey, anne sütünün (kolostrum) içerisindeki sodyum, potasyum, çinko ve antikorlardan oluşan maddelerdir. Yeni doğanın alacağı kolostrum sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi ciddi anlamda güçlenir.

Çocuğa anne sütünü vermeye devam ederken çocuğun gelişim ve sağlık takibinin doktorların ve sizin tarafından dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Doğumdan sonra yapılması gereken testler ve aşıların bilincinde olunması çok önemlidir.

Öncelikle yeni doğan bebeklere yapılması gereken testleri sizlere hatırlatalım..

Guthrie testi (topuk kanı testi), Fenilketonüri hastalığının çocuğunuzda olup olmadığının belirlenebilmesi için bu testin yapılması gereklidir. Kısaca, bebeğinizde genetik problemlerin olup olmadığını bu test sayesinde öğrenebiliyorsunuz diyebilirim. Fenilketonüri hastalığı, çocukların zihinsel gelişimini etkilediği için topuk kanı testinin mutlaka yaptırılması gerekir.

Hipotiroidi testi, çocuklardan alınacak kan ile yapılan bir testtir ve çocuğunuzda herhangi bir tiroid problemi olup olmadığını gösterir. Tiroid hormonu, bedensel ve zihinsel gelişimi belirleyen hormonlardan olduğu için takibinin yapılması çok önemlidir.

İşitme Testi, bebeğiniz hastaneden taburcu edilmeden yapılabilecek testlerdendir. Ancak bebeklerde duyma yetisi ilk bir hafta içinde iyileştiğinden, 7-10 gün içerisinde testin tekrarlanması daha doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

Görme Testi, yenidoğan bebeklerde işitme testleri gibi görme testlerinin ara ara tekrarlanması, çocuğun gelişiminin sağlıklı takibi için önemlidir.

Kalça Çıkığı Testi, bebeğiniz bir ayı doldurduktan sonra yapılabilecek testlerdendir. Genellikle çocuk 3 aylık olana kadar yaptırılır. Kalça çıkıklığı genellikle kız bebeklerde görülür ve çocuğun yürüyüşündeki farklılıklardan da anlaşılabilir. Erken teşhis, her hastalıkta olduğu gibi kalça çıkığında da önemlidir.

Bebeklerinizin aylık boy-kilo gelişim takibini sağlık ocaklarından yaptırırken aşılarını ve testlerini de mutlaka sorun, ne olduğunu teyit edin. Aşılar ve değişen bilgiler sisteme kaydedilse de aşı kartına ve farklı bir not defterine bu bilgileri kaydetmenizde fayda var. İleride ben çocuğuma bu aşıyı yaptırmış mıydım acaba sorusu aklınızı kurcalamamış olur.

Bebeğinizle sizlere sağlıklı günler dileriz…

Ayrıca ‘Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Prematüre Bebeklerde Motor Gelişim Geriden Mi Gelir?’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

Yenidoğan Bebeğe Yaptırılması Gereken Sağlık Testleri” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir