Ay Ay Gebelik Dönemleri

ay ay gebelik

 

Her anne adayı gebelik dönemleri boyunca kendi içine sinen doktora gerekli kontrolleri yaptırıp bebek ve doğum hakkında bilmesi gerekenleri öğreniyordur. Ancak bazı doktorlar bebeğinizin gelişimi hakkında çok ayrıntılı bilgi vermezler. Sadece gelişiminin haftalara göre normal olduğundan ve bir sorun olup olmadığından bahsederler. Bu yüzden ay ay gebelik dönemlerinde bebeğinizin vücut gelişiminde genel olarak neler oluyor sizlerle paylaşmak istedik.

Öncelikle gebeliğin tahmini tarihini belirlemek için son regl tarihinizi bilmeniz gerekir. Gebelik süresi ise 40 hafta, yani 280 gündür. Benim bebeğim hangi ayda doğacak, hangi burçtan olacak vesaire gibi sorularınızın cevabı ise şu şekilde; en son kanama gördüğünüz tarihe 7 gün ekleyip 3 ay geriye sayıyorsunuz ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini hesaplamış oluyorsunuz. 

Bebeğinizin gelişim sürecine bakacak olursak;

Gebeliğin oluşumu genellikle 1. ayda anlaşılıyor. Dolayısıyla birinci ayın sonundan başlayarak gelişim sürecini incelemeye başlayalım.  5-8 haftalar arasında bebeğinizin dolaşım sistemi oluşur, yüzü belirginleşmeye ve  göz tabakaları oluşmaya başlar.

Bebeğinizin bu haftalarda beyin oluşumu başlar ve hızlı bir gelişim süreci gözlenir. Artık bebeğinizin kol ve bacaklarındaki küçük kemikleri görebilir hale gelirsiniz. Bebeğinizin kordonu ultrasonda gözünüze çarpmaya başlar. İkinci ayda bebeğiniz artık 1-1,5 cm. civarındadır. Kalbi atmaya başlar ve ultrasondan kalbinin atışı duyulur hale gelir. Minicik elleri ve parmakları artık görebileceğiniz belirginliktedir. 

Gebeliğinizin 3. Ayında ise bebeğinizin iç organları gelişmeye başlar. Bebeğiniz gebeliğinizin bu döneminde ufak ufak hareketler yapmaya başlar ama tabi tekmelemelerinde olduğu gibi siz bunları hissedemezsiniz. Üreme organları gelişim gösterir ancak daha çok iç kısımda gelişim söz konusudur.

Bebeğin 11. haftasında genital organlar dışarıdan da cinsiyet farkına göre belirginleşmeye başlar. Minik elleri ve tırnakları artık tam olarak oluşmuştur. 

4. aya girdiğinizde ise bebeğiniz artık 9-11,5 cm. boyundadır. Bu ayda bebeğin refleksleri gelişmeye başlar, başparmağını emme hareketleri yapabilir ve artık mimikler sergiler. Gebeliğinizin dördüncü ayında bebeğinizin tiroid bezleri gelişmiştir ve hormon salgılamaya başlar. Tabi ki kemik ve kas gelişimi devam eder.

Ayrıca bebeğinizin artık bir parmak izi vardır. Bunun yanında bebeğinizin çene yapısı iyice oturmuştur ve ensesi uzamış haldedir. 

5. ayınızda ise bebeğiniz ortalama 15 cm. boya ve yaklaşık 300 gr. ağırlığına ulaşır. Yavrunuz artık dışarıdan gelen sesleri iyice algılamaya hatta tepki göstermeye başlar. Üreme hücreleri çoğalır. Bu ayda bebeğinizin ayak izi oluşur.

Gebeliğinizin 6. ayında bebeğiniz artık neredeyse 20 cm. boyuna ulaşmış olur. Ağırlığı ise 500 gr. civarına gelmiştir. Bebeğiniz uzuvlarını daha çok hareket ettirir hale gelir. Kaşları, göz kapakları ve vücudundaki küçük tüyleri oluşmuştur. 

Bebeğiniz 7. ayda daha çok kilo almaya başlar. Boyu 40 cm. e ulaşırken kilosu 1300 civarındadır. Bebeğinizin kime benzediğini artık az çok görebilir hale gelirsiniz çünkü yüz yapısı artık oturmuş haldedir.

Gebeliğin bu döneminde bebeğinizin bağışıklık sistemi daha da kuvvetlenir. Saç oluşumu artar. Bebeğiniz ara ara uyuyup uyanır. Artık babasının ve sizin sesinizi tanır hale gelir ve size tepki verir, yani babaları karnınıza kulağını yaslayıp bebekle konuşurken onunla gerçekten iletişim kuruyordur. 

Doğuma yaklaştığınız 8. Ayda ise bebeğiniz artık neredeyse 50 cm. uzunluğundadır. Kilosu ise 2- 2,5 kg. a  ulaşır. Bu dönemde bazı bebekler normale göre çok bazıları ise normalden daha az hareket ederler. Bu durumlarda normalde hissettiğiniz hareketlilik sıklığını göz önünde bulundurarak size anormal gelen durumlarda doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca son aylarda bebeğin kemik gelişimi hızlanarak artacaktır. 

Bebeğiniz 9. Ayına girdiğinde ise artık yeterince büyüdüğü için karnınızda çok fazla hareket edecek yeri kalmamıştır. Kilosu 2,5 ile 3,5 arasında değişir. Boyu ise 50 cm. civarındadır. Gebelik döneminin bu ayında bebeğiniz artık çıkışına hazırlanır gibi aşağıya doğru inmiş vaziyettedir. Doğum yaklaşmıştır.

Hatırlatma:

UNUTMAYIN! Bebeğinizin anne sütünü ilk yarım saat- bir saat içerisinde alması, onun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve ileriki dönemlerde gelişimi açısından çok çok önemlidir. Bebeğinizi emziremiyorsanız da lütfen inek sütü  yerine keçi sütünü yarı yarıya kaynatılıp ılıtılmış su ile karıştırarak vermeyi tercih edin. Ayrıca eğer emziremeyip formül mamalarla besleyebilecekseniz mamayı yedikten sonra bebeğinizin alerjen tepkiler gösterip göstermediğini lütfen gözlemleyin!   

Size bebeğinizle sağlıklı günler dileriz…

Ayrıca ‘ Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?’ başlıklı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

‘Lohusa Depresyonu Nedir, Depresyondan Nasıl Kurtulurum?’ başlıklı yazımıza ise buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir