Lohusa Depresyonu Nedir? Depresyondan Nasıl Kurtulurum?
Lohusa depresyonu yani annelik hüznü, doğumdan sonra özellikle ilk 7-10 gün arasında annede meydana gelebilen duygusal çöküklük ve yorgunluk halidir. Çoğu anne gebeliklerinin ilk dönemlerindeki anaçlık duygusuyla birlikte bebeklerini koruma içgüdüsü ile günlük hayatlarında daha dikkatli yaşar hale gelir. Doğum sonrasında da bebeğini koruma ve ona iyi bakma güdüsü devam eder. Ancak farkında olmadan lohusa depresyonuna girmiş bir annede bebeğini koruma ve ona iyi bakma dürtüleri artık anneyi fazla kaygılı hale sokarak rahatsız eder hale gelmiştir.
Lohusa depresyonu yaşayan birçok annede bebeğime bir şey olursa, ya ona zarar verirsem, ya bebeğime iyi bakamazsam gibi endişeler en yüksek seviyede oluşmuştur. Ve bu endişe hali annenin iştahının kesilmesine veya duygusal yeme durumuyla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Diğer bir taraftan da anne, bebeğine yetememe endişesi içinde kendini yetersiz görme, tükenmişlik ve bunalma hissedebilir. Günlük yaşamda yapabileceği şeyleri yapmak istemez, sürekli uyku hali veya uyuyamama görülebilir. Lohusalık depresyonu yaşayan annelerde bebeklerini severken bile ağlama, en küçük şeye sinirlenme, sürekli kaygı ve korku hali, mutsuzluk, emzirmek istememe, unutkanlık, dikkat eksikliği, sosyal yaşamdan kendini soyutlama gibi belirtiler görülebilir.
Lohusa Depresyonunun Sebepleri Nelerdir?
– Gebeliğin ilk dönemlerinden beri eş ile ilgili olan sorunlar, sağlık problemleri, ilerlemiş yaş, kariyer yapma isteği gibi sebeplerle istenmeyen bebek, annenin bebeğe bakmak istememesi ile sonuçlanarak lohusa depresyonuna sebep olabilir.
– Erken yaşta gebe kalma, evlenmeden oluşan gebelik de ilk iki aydaki lohusalık döneminde oluşan lohusa depresyonunun sebepleri arasında gösterilebilir.
– Ailenin finansal problemlerinin olması ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamama endişesi de annelerde lohusa depresyonunun sebeplerindendir.
– Bebeğine eşi ve kendisinin istediği gibi bakamayan, aile büyükleri ve çevresi tarafından sürekli eleştirilen ve kendisine müdahale edilen annelerde beceriksizlik ve yetersizlik duygusu ile farkında olmadan lohusa depresyonu oluşabilir.
– Lohusalık döneminde hem ev işlerini ve bebek ziyaretine gelen misafirleri ağırlamayı hem de bebeğinin bakımını tek başına halletmeye çalışan annelerde yetersizlik hissi daha da fazla oluşur. Özellikle sezaryen doğumdan sonra dikiş ağrısı ile birlikte her şeyi eksiksiz yapmaya çalışan anneler için günlük yaşam anne açısından gerçekten çok zor hale gelebilir.
– Sosyal yaşamdan uzaklaşan ve uykusuz kalan annede evde durmaktan sıkılma duygusu oluşabilir.
Lohusa Depresyonundan Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?
- Yeni doğum yapmış annelerin yanına ilk ayda mutlaka bir refakatçi veya ev işlerine yardımcı birinin olması gerekir. Eğer anne ve baba evde yalnızken bebeğine daha rahat bakabileceği tercihinde bulunduysa, akrabalar/arkadaşlar lohusaya yemek yapıp götürülebilir, evdeki çamaşır bulaşık gibi ufak işlere yardımcı olabilir, annenin dışarıya çıkıp alamadığı ihtiyaçları alabilir, annenin güzel bir duş alabilmesi veya biraz uyuması için bebeğe bir süre göz kulak olabilir… Böylece hem bebekli bir yaşama yeni yeni alışmaya çalışan bir çift rahatsız edilmemiş hem de onlara yardımcı olunmuş olunur.
- Bunun yanında çiçeği burnunda lohusa annelerin her şeye aynı anda yetişmek zorunda olmadıklarının farkında olmaları gerekir. Lohusa annelerin dünyaya yeni bir birey getirdiklerinin, en önemli işlerinin bebeklerinin ve kendilerinin sağlığı olduğunun farkında olması gerekir. Çünkü lohusa depresyonu sonucu stres ile meydana gelen kendine ve bebeğine bakmama isteği hem anneye hem de bebeğe fiziksel ve psikolojik açıdan zarar verir. Annenin iyi beslenememesi ve moralsiz olmasıyla süt verimi ve miktarı düşebilir, bu da bebeğin gelişimini etkiler. Ayrıca annenin kendine bakmaması ile hastalanması, depresyon durumunu daha da kötü hale gelebilir.
- Lohusa annelerin, çamaşırları birkaç gün geç yıkayabileceklerini, evlerinin artık bebekli bir ev olduğu için biraz dağınık kalabileceğini, evde üç çeşit yerine tek yemek olabileceğini hatırlaması gerekir. Özellikle lohusa ziyaretine giden misafirlerin anneyi en önemli şeyin anne ve bebeğin sağlığı ve huzuru olduğu, ev işlerinin biraz bekleyebileceği konusunda yüreklendirmesi gerekir. Böylece her şeyi aynı anda yapamayan annede yetersizlik duygusu yerine sabır ve mutluluk hissi oluşabilir. Bebeğinin ve kendinin iyi haline odaklanan anne lohusa depresyonuna girmeyecektir.
- Lohusalık döneminde dikişlerin durumunun ve genel kanamanın kontrol edilmesi ayrıca mastiti önlemek için memelerin gerginleşmesini önleyerek düzenli süt sağımı, anneleri rahatsızlıklardan koruyacaktır.
- Lohusa annelerin kendilerini iyi hissetmek için fırsat buldukça 15 dakika bile olsa kısa yürüyüşlere çıkıp oksijen almaları fiziksel ve mental açıdan rahatlatıcı olacaktır.
- Bebek uyuduğunda annelerin de bebekleriyle birlikte uyuması süt üretimini arttırıp annenin yorgunluğunu azaltacaktır.
- Annelerin bebeklerinin bakımıyla ilgili kitaplardan veya internetten bilgi sahibi olup büyüme ve aşı gibi takiplerini düzenli olarak yapması, yetersizlik ve endişe hislerini azaltacaktır.
- Gün içerisinde uzun uzun kişisel bakım yapmaya zaman kalmasa da lohusa annelerin en azından evde sevdikleri eşofmanları giymeleri ve allık, kapatıcı ve ruj gibi günlük hafif bir makyaj yapmaları kendilerini toparlanmış ve daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır.
Tüm annelere bebek büyütmede sabırlar ve kolaylıklar diliyoruz. Unutmayın, siz iyi olursanız bebekleriniz de iyi olur…
- Ayrıca Yenidoğan bebek bakımı ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayın
Geri bildirim: YENİDOĞAN BEBEK BAKIMI NASIL OLMALI? – ÇOCUK EVRENİ