Mastit Nedir, Nasıl İyileşir?

Mastit nedir?

mastit

Mastit emziren annelerde sıklıkla görülen, süt kanallarının tıkanmasıyla başlayan iltihaplanma durumudur. Genellikle emzirmeye yeni başlayan ve emzirme düzenini oturtamamış, memelerinde süt birikmesi meydana gelmiş annelerde görülür. Bunun dışında emzirmeyi bir anda kesmeye karar veren annelerde de süt birikmesi ve sağılmaması sebebiyle süt kanallarında iltihaplanma meydana gelebilir.

Mastitin Belirtileri Nelerdir?

Memelerde süt birikerek iltihap haline gelmesi genellikle annelerde düzensiz ve az emzirmeden kaynaklanır. Özellikle yeni doğum yapmış annelerin hem süt üretiminin artması hem de mastitin engellenmesi için 2-3 saatte bir, geceleri de alarm kurup uyanarak, göğüsler tam boşalacak şekilde emzirmesi gerekir.

Meme kanalları, anneler sık emzirse bile bebeğin meme ucunu tam olarak kavrayamaması ve sütü memeden tam olarak boşaltamaması nedeniyle de tıkanabilir. Tıkalı kanallarda biriken süt genellikle iltihaba ve annede ateşin 38,5 derecelere çıkmasına da sebep olabilir. Memedeki sütün tam olarak boşalmaması ve yerine yeni üretilen sütün gelememesiyle birlikte mastit oluşarak memelerde şişkinlik, sızlama, iğne batması hissi, kızarıklık ve yüksek sıcaklık meydana gelebilir.

Annede mastitten kaynaklanan yüksek ateşin dışında grip belirtilerine benzeyen yorgunluk, halsizlik, üşüme ve ağrılar oluşabilir. Ayrıca göğüslerinizden sağdığınız sütle birlikte biraz da olsa iltihap veya kan gelebilir. Ancak bu durum emzirmenize engel değildir. Bu durumda tabii ki en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız.

Mastiti Önlemek ve Tedavi Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle mastitin oluşmasını önlemek için sık sık ılık duş alınmalı ve bol su içilmelidir. Gün içerisinde emzirme saatlerinin belirlenmesi ve memelerin tam boşalacak şekilde emzirilmesi meme kanallarında süt birikmesini engelleyecektir. Ayrıca emzirme öncesinde ve sonrasında memelere yapılacak ılık uygulama ve masaj da süt kanallarının uyarımını arttıracak ve sağımı kolaylaştıracaktır.

Bunun dışında, siz emzirmeyi biliyorsunuz fakat bebeğiniz sizi doğru şekilde emmeyi bilmiyor olabilir. Bu yüzden doğru emzirme pozisyonlarını öğrenerek bebeğinizin sütünüzü doğru şekilde sağdığından emin olun. Böylece bebeğiniz hem meme kanallarınızı boşaltacak hem de kısa zamanda yorulmadan karnını doyurabilecektir.

Doğru Emzirme Pozisyonları;

Emzirme pozisyonunun önemli olması dışında bebeğiniz sadece meme ucunuzu değil kahverengi bölgenin tamamını ağzına alarak emiyor olmalıdır, bunu da emzirirken kontrol etmelisiniz. Emerken kahverengi kısmın tamamını ağzına alarak sadece meme ucundan memeyi sağmayan bebek, meme ucu yaralarının ve buna bağlı iltihaplanmaların da önüne geçmiş olur.

Bebeğinizin Meme Ucunu Kavrama Şekli Resimdeki Gibi Olmalı;

Bebeğiniz az ve sık emen bir bebekse meme kanallarınızda çok fazla süt birikmemesi için bebeğinizi bir sol, bir sağ memenizden emzirebilirsiniz. Ayrıca emme sonrası memelerinizde hala gerginlik ve doluluk hissediyorsanız sütünüzü uygun şekilde sağıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

(Sağdığınız sütü nasıl ve nerede saklayacağınızı öğrenmek için ‘Anne Sütü Nasıl Saklanır’ başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.)

Ayrıca gün içerisinde temiz bir pamuk ve su yardımıyla meme ucu temizliğinizi yapmayı ihmal etmemenizi öneririz.

Tüm annelere emzirme döneminde gelen bol sütler, bol sabırlar ve sağlıklar dileriz…

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir