Çocuklar Cinsel İstismara Uğradıklarını Neden Söyleyemezler?

cinsel istismar

 

Çocuk istismarı maalesef günümüzde artarak devam ediyor. Çocuklar hala en yakınları; aileden etraftan hiç tahmin edilemeyen kişiler tarafından istismar ediliyorlar. Bu yüzden aileler çocuklarında bazı davranış değişiklikleri sezseler bile ne çocuğa böyle bir durumu yakıştırabildikleri ne de istismar edenlerden böyle davranışları bekledikleri için bir türlü olayı açığa kavuşturamıyorlar. Bu da maalesef tüm istismar edilen çocukların tüm hayatlarını etkiliyor.

Çocuklar neden istismara uğradıklarını söyleyemezler beraber bakalım…

İlk olarak çocuk olayın ne olduğunu idrak edememiş olabilir, bu olayı yeterli düzeyde anlatacak kadar bilgisi olmayabilir; bazı şeylere nasıl isim vereceğini bilemez. Çocuk kendisine yapılanların ne olduğunu anlamayabilir ancak kötü bir şey olduğunu biliyordur ve suçluluk duygusu hissedebilir.

Çoğu zaman da eğer başına gelenleri anlatırsa ailesi tarafından cezalandırılmaktan korkarlar. Eğer cinsiyetin ne demek olduğunun farkına vardıkları yaşlarda iseler belki de yaşadıklarını anlatmanın ayıp olacağından korkuyor olabilirler.

Aile büyüklerinin içerisinde cinsel konuları konuşmak hakkında çok sert olan bireyler olabilir,  çocuk bu konuyu ailesine açmak istese bile bu durumda açamaz. Veya çocuk istismar eden bireye karşı saygı – sevgi besliyordur ama bu kişinin ona karşı yaptığı davranışlarından hoşlanmıyordur.

Çocuktan faydalanan kişi çocuğu bir şekilde bu davranışlarının aslında iyi bir şey olduğu konusunda kandırmış ve karşılığında çocuğa sevdiği bir şeyi vermiş olabilir. Veya istismarcı çocuğu eğer bu konudan birilerine bahsederse kendine veya sevdiklerine zarar geleceği konusunda tehdit etmiş olabilir.

Etrafında veya duyduklarında daha önceden istismara, tecavüze uğrayan çocuklar hakkında kötü ve aşağılayıcı sözler sarf edilmişse çocuk kendini değersiz hissetmeye başlar ve anlatınca kendisinin de aşağılanacağını düşünür. Hatta ailesinin bu yüzden onu sokağa atacağından bile korkar.

Eğer çocuk ergenlik dönemine yakın yaşlarda ise ve sevdikleri tarafından yapılan cinsel istismar sırasında cinsel uyarılma hissetmişse duyguları karışmış olabilir. Yapılanların ona da bir şeyler hissettirdiğini ve bu durumun aslında kendi suçu olduğunu düşünmeye başlar.

Bu şeyler bana yapılırken neden engelleyemedim ya da daha fazla karşı koyabilirdim ama yapamadım dürtüsü ile güçlenen suçluluk duygusu çocuğu içine kapanmaya sevk edebilir.

Çocuğun ailesi daha önceden iyi niyetle, arkadaşlarının eksik veya kötü yönlerini başkalarına söylemenin ispiyonculuk olacağını, arkadaşları ile alay etmemesi gerektiği gibi şeyler söylediyse, çocuk bu durumu ebeveynlerine anlatmanın istismarcı hakkında ispiyonculuk yapmak olacağını düşünebilir.

Peki Eğer Söyleyemiyorlarsa Çocukların İstismara Uğradıklarını Nasıl Anlayabilirim?

Çocuk durduk yere ağlama veya sinir nöbetleri geçiriyorsa,

Konuşmayı tamamen kesmişse veya içine kapanık bir hale bürünmüşse,

Yeme bozukluğu gösteriyor, düzenli uyumuyorsa,

Daha önceden tanıdıkları ve sevdikleri kişilerle veya yeni tanıdıklarıyla yalnız başına kalmak istemiyorlarsa veya onları görmek istemiyorlarsa,

Daha önceden sizin aile içerisinde hiç kullanmadığınız veya ona öğretmediğiniz cinsellikle alakalı kelimeleri kullanmaya başladılarsa,

Arkadaşları tarafından dışlanmaktan korkar halde okula veya sosyal etkinliklere gitmekten korkuyorsa,

İntihar girişiminde bulunduysa ya da kendini çok değersiz hissettiğiyle alakalı negatif sözler sarf ediyorsa,

Başka çocuklarla cinsel içerikli sözler kullanarak oyun oynamaya başladıysa,

Buluğ çağındaki çocuk madde bağımlısı olmaya eğilim gösteriyorsa,

Sıkça başının, karnının ve genital bölgelerinin ağrıdığını veya acıdığını dile getiriyorsa,

Genital bölgelerinde şişlik, kızarıklık, morluk veya iltihap gibi durumlar oluyorsa,

Vücudunda özellikle birkaç yeri sürekli temizleme isteğindeyse,

MAALESEF çocuk, istismara uğramış olabilir. 

İstismara Uğradığını Anladığınız Çocuğa Nasıl Yaklaşmalısınız?

Çocuğun başına ilk defa gelmiş veya tekrarlanan istismar olayları çocukları psikolojik, fiziksel ve sosyal yönden yaralar.

Çocuğa bir anda bağırmak, olanları yüksek sesle tekrarlamak gibi abartılı tepkiler göstermemeye çalışın çünkü çocuğun korku ve kaygısını daha da arttırırsınız.

Çocuk eğer olayla alakalı konuşmak istiyorsa daha çok onu dinlemeye çalışın, paniklemiş bir halde ne dedi ne yaptı nerede yaptı gibi sorular sormanız çocuğu daha da içine kapanık hale getirebilir.

Çocuğa hiçbir konuda baskı yapmayın. Bu sorular yerine sen ne hissettin, kendine kızman gerekmiyor gibi cümleler kurabilirsiniz. Çocuk size olay ve kişi hakkında bilgi verdiği zaman bunlar hakkında çocuğun yanında yorumlar yapmamaya çalışın.

Olayın kendi suçu olmadığını ve her şeyin zamanla ve bir uzman yardımıyla düzelebileceğini üzerine bastırarak söyleyin. Sizin onun için yapmanız gerekenleri, bundan sonra neler olacağını ve eğer psikolojik yardım alacaksa kimlerle neden görüşeceğini nazik bir dille ve suçluluk duygusu yaratmayacak şekilde çocuğa açıklayın.

Çocuğun güvende olduğunu, onu koruduğunuzu ve sevdiğinizi söylemeniz onu rahatlatacaktır.

Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de maalesef çocuk ihmali ve istismarı hala artarak devam ediyor. Dileriz dünyada hiçbir çocuk, insana, çocukluğa yaraşır yaşama hakkından mahrum bırakılmaz ve istismarlar en kısa zamanda son bulur… 

Yazar: Aile Danışmanı Tülin Göktürk

Instagram: @ailedanismani.tulin

Bilgi&Randevu: ailedanismanlik.tulin@gmail.com , Tel: 05331618200

 

Ayrıca ‘Çocuklarda Korkular’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

‘Çocuklarda Gece Terörü- Geceleri Ağlayarak Uyanma’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Eyvah Çocuğum Ameliyat Oluyor!’ başlıklı yazımız için ise buraya tıklayın.

 

Çocuklar Cinsel İstismara Uğradıklarını Neden Söyleyemezler?” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir