Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri

Bebekleriniz için ek gıdaya geçmeyi planladığınız ama tam olarak neyi nasıl vereceğinize emin olamadığınız dönemlerdeyseniz doğru yazıyı okuyorsunuz. Altıncı ayın dolmasıyla birlikte bebeğinize anne sütü ana öğün, ek gıdalar ara öğünler olacak şekilde yeni gıdalar denetmeye başlayabilirsiniz.

Tariflere geçmeden önce şu önemli noktaları hatırlatmak isteriz,

 – Bebeğinize vereceğiniz gıdaları öncelikle kabak, havuç, patates gibi gaz yapmayan sebzelerden seçin. Soğan, sarımsak, baklagiller, et-tavuk suyu ve etleri vermeden önce doktorunuza danışmanızda fayda var. Bebeklerin bağırsak sistemi anne sütünden başka bir gıdaya alışık olmadığı için onlar için hazmetmesi zor gıdalarla ek gıda sürecine başlamak irite edici bir deneyim olacaktır.

– Bebeğinize ek gıdaları üç gün art arda aynı gıdayı vererek alerjisi olup olmadığını gözlemlemeniz bir sağlık problemi olup olmaması açısından iyi olacaktır.

– Bebeğinize ek gıdaları verirken miktarını azdan çoğa doğru arttırarak hem kakasının rengini hem de alerjik durumunu takip etmenizde fayda var.

– Bebeklerinize ek gıdayı ana öğün değil ara öğün şeklinde vermelisiniz. Ek gıda sonrası ağız temizliği açısından su içirebilir, emzirebilirsiniz.

– Ek gıda döneminde bebeğinizin yemekleri beğenmesi için yemeklere tuz, şeker, salça, biber gibi şeyler koymayın. Doktorunuza danışarak acı olmayan baharatlarla yemekleri tatlandırabilirsiniz.

– Ek gıdaları mümkün olduğunca bebeğiniz açken vermeye çalışın ki yemek reddi çabuk başlamasın.

– Bu dönemde bebeklerinizin hemen her gıdaya alışamayacağının bilincinde ve sabırlı olmalısınız.

Önemli noktaları hatırlattık; sizin için bebeğinizin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek, gelişimlerini destekleyecek pratik tarifleri yazalım. Hangi sebzeden daha çok eklemek isterseniz miktarını fazlalaştırıp diğerlerinden azaltarak oranını kendinize göre göre ayarlayabilirsiniz. (Çorbaların kıvamı sulu olursa zeytinyağı ve tam buğday unu kullanarak kıvamını koyulaştırabilirsiniz. Veya su ekleyerek kıvamını daha duru hale getirebilirsiniz.)

Enginarlı Kabak Çorbası

Malzemeler:

– Patates (1 adet, küçük)

– Kabak (yarım)

– Enginar (2-3 çorba kaşığı )

– Çeyrek su bardağı anne sütü veya devam sütü

Hazırlanışı:

Sebzeleri haşladıktan sonra blenderdan geçirerek kıvamına bakın, daha sonra anne sütü veya devam sütü ekleyebilirsiniz. Dilerseniz kabızlığı önlemesi açısından en son bir tatlı kaşığına yakın zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Sebze Çorbası

Malzemeler:

– Yarım kabak

– Yarım domates

– Yarım patates

– Küçük kahve fincanı kadar bulgur

– Zeytinyağı

Hazırlanışı:

Sebzeleri haşladıktan sonra suyunu süzüp püre haline getirerek bebeğinize yedirebilirsiniz. Zeytin yağını ise karıştırdıktan sonra ekleyebilirsiniz.

Şehriye Çorbası

Malzemeler:

– Yarım domates

– Yarım fincan tel şehriye

-Yarım su bardağı su

– Zeytinyağı

Hazırlanışı:

Az miktarda zeytinyağında domatesi pişirdikten sonra üzerine yaklaşık bir su bardağı suyu ilave edip kaynatın. Daha sonra şehriyeleri üzerine ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Dilerseniz doktorunuza danışarak içine nane, tavuk suyu veya et suyu ekleyebilirsiniz.

Yoğurt Çorbası

Malzemeler:

– Ev yapımı yoğurt (3 yemek kaşığı)

– Tam buğday unu (1 tatlı kaşığı kadar)

– 1 yumurtanın sarısı

– 1 çorba kaşığı pirinç / bulgur/ irmik veya dilerseniz bunların karışımı

– Zeytinyağı

– 1 su bardağı su (et suyu ile karışık olabilir)

Hazırlanışı:

Pirinçler suda haşlandıktan sonra haşlanmış sudan bir miktar alarak yumurta sarısı-un-yoğurt karışımına ekleyerek karışımı ılıtın. Kaynayan pirinç suyunun üzerine azar azar ekleyin ve birkaç dakika kaynatın. Dilerseniz az bir miktar nane ekleyebilrisiniz.

Et Sulu Sebze Çorbası

Malzemeler:

Yarım patates

Bir küçük havuç

Bir küçük soğan ve dilerseniz sarımsak

Et suyu (yarım su bardağı kadar)

İrmik / buğday (bir yemek kaşığı)

Hazırlanışı:

Sebzeleri ve buğdayı bir su bardağı suda haşlayıp blenderdan geçirin. Et suyu miktarını da koyuluğuna göre arttırıp azaltabilirsiniz. Et suyunu kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

ek gida ve bebek

Muhallebi

Malzemeler:

Yarım su bardağı su

1 tatlı kaşığı pirinç unu

1 çay kaşığı irmik

3 ölçek süt (anne sütü/devam sütü/keçi sütü)

Dilerseniz yarım tatlı kaşığı kadar pekmez ekleyebilirsiniz, doktorunuza danışarak.

Hazırlanışı:

Pirinçler ve irmik suda kısık ateşte pişirilir. Kıvamı koyulaştıktan sonra ılıması beklenir ve üzerine süt ilave edilir. Dilerseniz muhallebinin içine elma, armut gibi bebeğinizin sevdiği meyve pürelerinden de ekleyebilirsiniz.

Meyveli Yoğurt

Şeftali, elma, armut gibi sindirimi kolay meyvelerden birini seçerek ev yapımı doğal yoğurt ile karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Tadı çok karışık olmayacak şekilde yoğurda birden fazla meyve de karıştırılabilir. (Veya kuru meyveler hafif haşlanıp yumuşatıldıktan sonra da kullanılabilir. Özellikle kabız bebekler için kayısı ve hurma, kansız bebekler için ise kuru üzümü kullanabilirsiniz.)

 

Ayran

Anne yoğurdu ile yapılacak bir ayran da hem bebeğinizin susuzluğunu giderir hem de protein ve kalsiyum sağlar.


Unutmayın, bebekleriniz için ek gıdaya geçmeniz sütten kesmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bebeğinize yedireceğiniz ek gıdalar onlara anne sütünün yanında takviye edici vitamin ve mineralleri sağlayarak gelişimlerini destekler. Bebeklerinizi ek gıdaya alıştırırken bebek bardakları ile su içmeye de alıştırmanızda fayda var.

Bebeklerinize bol iştah ve sağlık dileriz…

Ayrıca ‘Ek Gıdaya Geçiş Rehberi’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘BLW Baby Led Weaning Yöntemi Nedir?’ başlıklı yazımız içinse buraya tıklayın.

Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir