BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?
BLW yöntemi, bebeklerin mama sandalyesine oturabilecek ve pütürlü gıdaları yutabilecek gelişimsel yeterliliğe geldiğinde, yemekleri kendi kendilerine yemesi için onları teşvik etme yöntemidir. BLW yöntemi ile bebeklerine ek gıda vermeyi tercih eden anneler çok zorunlu olmadıkça bebeklerin yediklerini takip ederken yemek yemelerine müdahale etmemeye çalışırlar. Bebeklerin içeceklerini de biberondan vermek yerine bebek bardaklarıyla vermeye başlarlar.
Bebeğiniz Baby Led Weaning Yöntemini Uygulamak İçin Hazır Mı?
Baby led weaning (bebek öncülüğünde besleme) yöntemi, mama sandalyesinde dik oturabilen bebeklerin önüne haşlanmış gıdaları koyup onları bu gıdaları yemeye teşvik etmeyi destekliyor.
Tabi ki baby led weaning yöntemi ile besleyeceğimiz bebeğimizin;
Dik şekilde mama sandalyesinde oturabiliyor,
Cisimlere uzanıp onları kavrayabiliyor,
Yemekleri tutup ağzına götürebiliyor,
Çiğneme hareketlerini yapabiliyor olması ve
Yutkunmasına engel olacak bir sağlık probleminin olmaması gerekiyor.
BLW Yönteminin Dezavantajları Var Mıdır?
Eskiler hep bebek yemeklerini birkaç gıdayı karıştırarak bulamaç haline getirir, sonra bebeklere kaşıkla zorla da olsa yedirirlermiş. Örneğin bebeklerin kahvaltısı genellikle, yumurta sarısı, bebek bisküvisi, peynir, pekmez ve su karışımında ibaretmiş. Diğer sebze yemekleri ise püre ve çorba haline getirilerek bebeğe kaşıkla yedirilirmiş.
Eskilerin yöntemini hala uygulayan ve eskileri baby led weaning yöntemine tercih eden birçok annemiz de mutlaka vardır. BLW yöntemini tercih etmeyen annelerimizin sebepleri arasında,
Bebek ne yediğini bilemez ki,
Ya etraf çok kirlenirse,
Ya çocuk bunları yutamazsa,
Üstü başı çok kirlenecek,
Çatal kaşık gözüne girerse, bir yerini çizerse,
Gibi endişeler vardır ve bu endişeler çok doğaldır; kabul edilebilir.
Ancak,
Bebeğinizin ne yediğini takip ederek doyup doymadığını,
Ek gıdaları bebeğiniz yutkunurken zorlanmayacağı şekilde haşlayıp küçük parçalara ayırarak boğazına kaçmasını,
Mama sandalyesinin altına genişçe bir sofra bezi açarak oluşabilecek israfı ve kirliliği,
Bebeklere özel olarak tasarlanmış plastik çatal kaşık kullanarak da kazaları engellemiş olursunuz.
Ve tabi önlük de olmazsa olmazlar arasında. Çamaşırlardaki lekeleri çok dert eden bir anneyseniz bebeklerinize uzun kollu ve ince etkinlik önlüklerinden de temin edebilirsiniz. Etkinlik önlüklerini online mağazalardan 15-20 TL civarında bulabilirsiniz.
Baby Led Weaning Yöntemi Nasıl Uygulanır?
BLW yönteminde, ek gıdaya geçen bebekleri anneleri, yemekleri olabildiğince kendi kendine yemeye teşvik ediyor. BLW yöntemi ile bebeklerine yemek kültürü vermek isteyen anneler yemekleri bebeğin yutabileceği yumuşaklıkta haşlıyor, boğazını tıkamayacak şekilde küçük parçalara ayırıyor veya parmak gıda dediğimiz (haşlanmış havuç gibi) şekilde bebeğin mama sandalyesine koyuyor ve bebeğe ara ara destek oluyor.
Anneler gıdaları nasıl yiyecekleri konusunda bebeklerine, önce kendileri nasıl yediklerini göstererek örnek olup sonra bebeklerinin ellerini destekleyerek, besinleri kavrayıp ağızlarına götürmelerini sağlayarak BLW yöntemine alışmalarını sağlıyor.
Bebek liderliğinde besleme yönteminde bebeklerin hemen kendi kendilerine yemeye alışacaklarını beklemiyoruz. Ama bebeklerini bu yöntemle besleyen anneler bebeklerinin zamanla buna alışarak kendi kendine biraz dökerek de olsa yemek yiyebildiklerini görüyorlar. Bebekler bir süre sonra çatal kullanmayı öğrenerek ve üzerlerini daha az kirleterek yemek yiyebiliyorlar. BLW yöntemi ile beslenen bebeklerde kilo azalması veya gelişim geriliği de görülmüyor. Aksine bebeklerin bilişsel ve motor gelişimleri üzerinde BLW yönteminin faydaları görülüyor.
Tabi ki Baby Led Weaning yöntemi ile beslenmeye başlayan bebekler ilk zamanlarda yemekleri tanımak için onları ellerinde sıkacak, yere atacak, yüzüne sürecek, üzerine dökecek… Ama zamanla yemek yemeye alışacak ve etrafı çok daha az kirletecek, yemeklerini kendi kendine daha güzel bir şekilde yiyecek, size olan bağımlılıkları azalmaya başlayacak.
Baby Led Weaning Yönteminin Faydaları Nelerdir?
Baby Led Weaning yöntemiyle beslenen
Bebeklerde annelerinin zorlaması ve ağlatması olmadan yemeklerini yiyecekleri için mama sandalyesi ve kaşık fobisi oluşmaz,
Bebekler yemeklerinin tadına kendi kendilerine varacakları için damak tatları oluşur,
Yemeklerden ve aile sofrasından keyif almaya başlarlar,
Yemeklerin gezerek değil aile ile birlikte masada yendiğinin bilincine varır ve kendisinin ailede bir birey olduğunu hissederler,
Yemek saatleri olduğunun farkına varırlar,
Okul öncesi dönemde en az yardımla yemek yiyebilmeleri için kendilerinin yemeyi denemesi önemlidir,
Aile içi kuralları ve rutinleri gözlemleyen bebekler kendilerini daha çok güvende hissederler.
Tüm annelere bol iştahlı bebekler, az kirlenen evler dilerim…
Yazar: Aile Danışmanı, Çocuk Gelişimci Tülin Göktürk
Instagram: @ailedanismani.tulin
Bilgi&Randevu: ailedanismani.tulin@gmail.com , Tel:05331618200
Eğer ek gıdaya yeni yeni geçecekseniz bebeğinize yemek yedirmeden önce ‘Ek Gıdaya Geçiş Rehberi’ ve ‘Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri’ yazılarımızı da mutlaka okuyun.
Geri bildirim: BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA BELİRTİLERİ – ÇOCUK EVRENİ
Geri bildirim: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi - ÇOCUK EVRENİ