Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

Ek Gidaya Gecis

Bebeklerine anne sütünün yanında çeşitli vitaminleri de ek gıdalardan sağlamak isteyen anneler genellikle bebeklerine ek gıda yedirme konusunda sabırsızlanıyorlar. Ancak ek gıdaya geçmeden önce bebeğinizin ilk altı ay sadece bol bol anne sütü aldığından emin olun. Çünkü anne sütünün eşsiz formülü sayesinde anneler bebeklerinin bağışıklıklarını güçlendiriyor ve gelişimlerine büyük katkı sağlıyorlar.

Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Bebeğiniz altı ayı doldurduysa ve doya doya anne sütü almışsa,

Mama sandalyesinde artık oturabiliyorsa,

Yutkunmasında bir sağlık problemi yoksa,

Siz bebeğinizin yanında bir şeyler yerken bebeğiniz yediklerinize ilgi gösteriyor, ağzını oynatıyorsa,

Ek gıdaya geçmek istediğiniz dönemde herhangi ağır bir hastalığı yoksa, ek gıdaya geçmeye hazırsınız demektir.

Bebeğime 6. Aydan İtibaren Hangi Ek Gıdaları Verebilirim?

Ek gıdaya geçiş dönemine yoğurtla başlayabilirsiniz. Bebeğinizin süt ürünlerine alerjisi olmadığını keşfettikten sonra yoğurdun içine çeşitli meyveler ekleyerek yoğurdu daha da tatlandırabilirsiniz.

Çeşitli sebze çorbaları, yoğurt çorbası, şehriye çorbası gibi çorbalar ve haşlama parmak gıdalar (havuç gibi) ek gıdaya geçiş döneminde verilebilir.

Bebeğinizin çorbalarına ve yemeklerine et ve tavuk suyu koymak isterseniz bu konuyu mutlaka çocuk doktorunuza danışmalısınız. Bebeklerin yemeklerine et ve tavuk sularını eklemeye genel olarak 8. aydan sonra başlayabilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçiş Döneminde Faydalanabileceğiniz Tarifleri buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçişte Nelere Dikkat Etmeliyim?

– Öncelikle ek gıdanın anne sütüne ek olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bebeğinizin öğünlerini anne sütü ana öğün, yoğurt, çorba, muhallebi, meyve gibi ek gıdalar ise ara öğün olacak şeklinde düzenlemelisiniz. Muhallebileri şekersiz yapmaya özen gösteriniz.

– Bebeğinize ek gıdaya geçişin ilk dönemlerinde gıdaları, alerjisi olup olmadığını gözlemlemek amacıyla tek tek vermelisiniz.

Bebeğinizin alerjisinin olup olmadığını anlamak içinse vücudunda kaşıntı, kızarıklık, döküntü veya huzursuzluk, karnında sancı gibi rahatsızlıklarının olup olmadığını gözlemlemelisiniz.

*Sebzeleri karıştırıp sebze çorbasını bebeğinize bir anda yedirmek yerine ilk üç gün sadece patatesi artan miktarlarda vermelisiniz. Ek gıda miktarını önce çay kaşığı kadar, sonra mama kaşığı ve sonra yemek kaşığı kadar vererek bebeğinizin herhangi bir alerji veya farklı bir sağlık problemi olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Daha sonraki günlerde farklı sebze ve meyveleri tek tek tattırarak ve bunlara alerjisi olmadığını anladıktan sonra da farklı çeşitlendirmelerle lezzetli mamalar hazırlayabilirsiniz.

– Bebeğinize ek gıda yedirdikten sonra emzirerek veya bir miktar kaynatılıp soğutulmuş su içirerek ağız temizliğini sağlayabilirsiniz.

– Yemekleri sevsin diye düşünerek 1 yaşından önce verilmemesi gereken inek sütü, tuz, şeker, bal, yumurta beyazı, konserve, salam sucuk gibi çiğ etler, çay-kahve- çikolata gibi kafein içeren gibi gıdaları bebeğinize vermemelisiniz.

– Ek gıdaya geçiş döneminin bebeklerinizi yemeklere alıştırma süreci olduğunu unutmadan sabırlı olmalısınız.

– Her bebek her yemeği bir anda sevmiyor. Bebeğime bunu tattırdım ama sevmedi diye o gıdayı bir daha vermemezlik yapmamalısınız. Bebeğiniz sevmese bile birkaç gün arayla aynı ek gıdayı tekrar tattırabilirsiniz.

– Yemekleri tatlandırmak istiyorsanız doktorunuza danışarak tuz yerine, acı ve ağır olmayan baharatlarla yemekleri tatlandırabilirsiniz.

– Bebeklerin çiğneme yetisi hemen gelişmeyeceği için besinleri verirken boğazlarına takılmayacak şekilde küçük parçalara böldüğünüzden emin olun.

– Ek gıdaları, bebeğinizin çiğneme güdüsünü güçlendirmek için mümkün olduğunca pütürlü vermeye çalışın.

– Bebeğinize mümkün olduğunca yemek masasının yanında mama sandalyesi ile birlikte yemek yedirmeye çalışın. Böylece bebeğinizin evde belirli yemek saatleri olduğunu ve yemeklerin gezerek değil masada aile ile birlikte yenmesi gerektiğini anlamasını sağlamış olursunuz.

– Bebeğiniz bir yaşına gelene kadar, yediklerini takip ederek, yemeklerini mümkün olduğunca kendisi yemek yemesi için fırsat vermelisiniz.

Ek Gıdaya Geçiş İçin Önemli Tavsiyeler

ek gidaya gecis tavsiyeleri

– Bebeğiniz ellerini yemeklerden önce ve sonra bebeklere uygun sabun veya vücut şampuanıyla yıkamayı ihmal etmeyin.

– Bebeğiniz ek gıdaların hepsine hemen alışamayabilir, ek gıdaları çeşitli şekillerde denetmekte sabırlı ve istikrarlı olun.

– Biberona alışık bebeklerde ek gıdaları mümkün olduğunca mama kaşığıyla verin. Kaşık reddi durumunda ise bebeğinizin alışkın olduğu kendi sütünüzü kaşıkla vermeyi, böylece kaşığa alıştırmayı deneyin.

– Bebeğinize örneğin peyniri bir türlü yediremiyorsanız peynirli kek, peynirli krep, cacık, meyveli yoğurt, ayran gibi yemekleri çeşitlendirebilir ve diğer süt ürünlerinden yemesini sağlayabilirsiniz.

– Bebeğinizin yemeğini kendisi yiyemeyeceğini ve evin her yerini kirleteceğini düşünüyorsanız mama sandalyesinin altına sofra bezlerinden sererek hem düşen yemeklerin israf olmasını hem de evinizin kirlenmesini engellemiş olursunuz.

– Bebeğinizin hem kendi kendine çatal kaşık kullanmasını desteklemek hem de sofra kültürüne alışmasını sağlamak için bebeklere özel olarak tasarlanan plastik çatal kaşıklardan satın alabilirsiniz. Önce sizin desteğiniz ve örnek oluşunuzla, sonra kendi çabasıyla emin olun çatal kaşığını kullanmayı öğrenecektir.

– Bebeğinize yemek yedirmek için ona kızmak yerine çeşitli oyunlar yaparak yemek yemesini sağlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz mama sandalyesine oturacağı zaman ona kızılacağını düşünmez ve mutlu bir şekilde yemeklerine odaklanabilir.

– Ek gıdaya geçiş döneminde bebeklerde pişik, ishal veya kabızlık oluşabilir. Bebeğinizin yemek yedikten sonra çiş miktarını ve kaka kıvamını kontrol etmelisiniz. Kabızlık durumunda bebeğinizi bolca emzirmeli, su ve hareket miktarını arttırmalı, doktorunuza danışarak bebeğinizin ayına uygun bağırsak çalıştırıcı gıdalar tüketmesini sağlamalısınız.

İshal olan bebeklerde ise su kaybı, mutlaka bol emzirerek ve su içirilerek telafi edilmeli, muz, patates püresi, pirinçli muhallebi gibi ishali önleyen gıdalar verilmelidir.

– Bebeğinizin her ay boy ve kilo takibini yaparken aynı zamanda her ay alabileceği farklı ek gıdalar konusunda doktorunuza danışmayı unutmayın.

Ek gıdaya geçiş döneminde tüm bebeklerimize bol iştahlar dilerim…

Yazar: Aile Danışmanı Tülin Göktürk

Instagram: @ailedanismani.tulin

Bilgi&Randevu: ailedanismanlik.tulin@gmail.com Tel: 05331618200

 

Ayrıca ‘BLW (Baby Led Weaning) Yöntemi Nedir?’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

‘6-12 Aylık Bebeğimin Gelişimini Nasıl Desteklerim?’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

Ek Gıdaya Geçiş Rehberi” için 4 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir