Çocuklarda İştahsızlık ve Yemek Yeme Bozukluğu
Son yıllarda birçok anne babanın en çok karşılaştığı ve hoşnutsuz olduğu durum çocuklarının iştahsız olmasıdır. Her çocuk ihtiyacı kadar besin alır ve zamanla yemek yeme alışkanlığı kazanır.
Beslenme konusundan çocuğunuza sürekli baskı yapmaya’’ yediğin yetersiz bu senin için yetersiz ‘’diye söylenip her zaman ihtiyacından daha fazlasını vermeyi teklif ettiğinizde bu çocuğunuzla aranızda çatışmaya neden olmakta, çatışma ise yemeğe karşı isteksizliğe sebep olmaktadır.
Zorlayıcı ve ısrarcı tutum sürdükçe yemek çocuğun ihtiyacını karşıladığı değil kaçtığı bir durum haline gelmektedir.
Peki bu yemek yeme alışkanlığını çocuğunuza nasıl kazandırabilirsiniz
- Yemek yeme alışkanlığını çocuğu ekranlarla dikkatini dağıtarak ağzına bir şeyler tıkıştırarak değil dış dünyayı da farkına vardırarak ona sofra kurmalısınız ve çocuk dökse ortalığa saçsa bile yemeğini kendi yemelidir.
- Aile çocuğun bu davranışı üzerinde durduğunu, bu konuya önem verdiğini ve üzüldüğünü asla çocuğa belli etmemelidir.
- Diğer olumsuz davranışları gibi yemek yemediğini, çocuğun yanında başkaları ile paylaşılmamalıdır.
- Aile çocuğun sevdiği yiyecekleri hazırlayarak cazip hale getirebilir.
- Annenin elinde tabakla çocuğun peşinde gezmesi çocukta alışkanlık haline gelebilir ve çocuk bu durumu anneye karşı kullanır. Nasıl olsa annesinin peşinden geleceğini bilir ve oturarak yemek yemez. Çocuk zevk aldığı ortamlarda oturarak yemek yemelidir.
- Aile bireyleri yemek seçmemeli yemekleri eleştirmemelidir. Çünkü çocuklar aile bireylerinden neyi görür ise zihinde kopyalayarak bu davranışların aynısını yapar.
- Aile ortamında hayat düzenli olmalıdır. Yemek saati olmalı ve tüm aile bireyleri yemek saatinde masada olmaya özen göstermelidir.
- Yemek yemiyor lokmayı ağzında tutuyor ise çocuğa bağırıp azarlanmamalıdır.
- Öğün aralarında çocuğa yiyecek verilmemeli ve öğünde birkaç çeşit yemek hazırlanarak çocuktan tercih yapması istenebilir.
- Çocuğun midesi kendi yumruğu kadardır. ÇocuK yiyebileceğinden fazlasını yemesi için zorlanmamalıdır. Çocuğun zorlanması ve çocuğa sürekli yemekle ilgili olumsuz mesajlarla gidilmesi kendine olan güvenini olumsuz yönde etkiler.
Ve en önemlisi sabırlı olunmalıdır. Çocuğumuza herhangi bir davranışı kazandırmak istiyor isek onu önce biz yapmalıyız ve çocuğunuza örnek olmalısınız. Yemek yeme alışkanlığı için de bu geçerlidir. Çocuğunuza yemek yemeyi sevdirmek istiyorsanız önce sofrayı siz kurmalı ve ona sofra kurmayı sevdirerek adım adım yemeğe katılma alışkanlığını kazandırmalısınız.
Yazar: Güldeniz Metin, Çocuk Gelişimci
Instagram: @cge_guldenizmetin
Geri bildirim: Çocuklarınızla Neden Oyun Oynamalısınız? - ÇOCUK EVRENİ