En Zor Meslek: Başarılı Ebeveyn Olmak
En Zor Meslek: Başarılı Ebeveyn Olmak
Öncelikle yazımıza ebeveyn olmaktan bahsederek girmek daha doğru olacaktır. Hayatın en zor ama en güzel mesleği olabilir anne babalık. Anne baba olmak için sadece dünyaya getirmek yetmiyor maalesef. Anne, baba ve çocuk çemberinde ebeveyne düsen görev çok fazla. Ancak mesleğini seven bir kişi nasıl aşkla yapıyorsa işini çocuğunu seven, isteyerek dünyaya getirmiş anne babalar da severek bu işi gayet güzel yapıyorlar. Burada bir noktaya değinmek gerekir. Çocuğu isteyerek dünyaya getirmek çok önemli. Çünkü eşler tarafından planlanan, isteyerek dünyaya gelmiş bir bebek için aile çocuğunu büyütürken daha istekli daha bir sevgi ile yapıyor. Bu yüzden karar verme aşamasında eşlerin birlikte oturup bu konuyu detaylıca konuşmaları ve hazır olmaları çok önemlidir. Anne ve babalığa hazır olmak işin en başında gelen önemli noktalardandır.
Anne baba olmak beraberinde bazı sorumlulukları da getiriyor. Bir anne ve babanın çocuğunu birey olarak kabul edip önce saygı duyması gerekiyor. Onu karşılıksız sevmesi, onu cesaretlendirmesi, özgüvenini ve yaratıcılığını gelişmesini desteklemesi, çocuğuyla doğru yöntemleri kullanarak ve ona doğru mesajları vererek konuşması gerekiyor. Koşulsuz sevgi buradaki anahtar kelimemiz.
Ailelerden bazen duyuyorum dışarda, cafede; ‘‘Yemeğini yemezsen seni sevmem ya da beni dinlemezsen seni sevmem’’ gibi ifadeler. Bu çok üzücü malesef. Çünkü çocuğun algıları o kadar açık ki söylenenleri hemen belleğine atıyor ve bunu yeri geldiğinde çok da güzel aileye karşı bir koz olarak kullanabiliyor. Ebeveyn tutumları; Anne-baba tutum ve davranışları aynı zamanda kültür ve değerler aktarımda temel sosyalizasyon araçlarıdır. Bu nedenle kültürden bağımsız olarak düşünülemez. Her kültürde ebeveynler kendi değerler sistemini ve temel tutumlarını çocuklarına aktarmak amacıyla kendi kültürü için işlevsel olan çocuk yetiştirme tutum ve davranışlarını günlük uygulamalarına yansıtır.
Yazımızda olması gereken olumlu ebeveyn tutumundan bahsedeceğiz.
Demokratik, Güven Verici Anne-Baba Tutumu:
Anne-baba-çocuk üçgeni sevgi temeline dayanmalıdır. Nasıl davranır bu tutumu sergileyen aileler?
- Demokratik bir ortamda çocuğun özerkliğine saygı duyarlar.
- Sevgi ve denetim bu ailelerin her iki parçasıdır.
- Aile çocuğu destekler ancak sınır ve kural koymayı ihmal etmez. Çocuklar kurallardan hoşlanırlar ve hayatlarında olmasını isterler.
- Bu tarz aileler çocuklarını aktif bir şekilde dinler ve çocuklarına karşı ilgilidirler. Bu tarz ailelerde ortak paylaşımlar vardır. Birlikte ne yapacaklarını planlarlar ve bu planlama yapılırken çocuk da dahil edilir. Aslında kurallar konurken de çocuk sürece dahil edilmelidir. Bu tarz bir etkinlik çocukta ‘önemseniyorum’ bilinci yaratacaktır.
- Bu tarz aileler çocuklarına kendi başına karar vermesini ve bu kararın sorumluluğunu yükleneceğini öğretmişlerdir.
Demokratik aile tutumunun çocuğun gelişimindeki olumlu etkileri nelerdir?
Aileler gösterdikleri bu tutumla çocuklarının başarılı bir sosyal gelişime sahip olmaları için gerekli ortamı hazırlamışlardır. Aileler çocuklarına bu tarz bir yaklaşımla aslında onların yüksek benlik saygısı tohumlarını atmış olurlar. Çocuklarının ileride hoşgörülü, kendine güvenen bireyler olmasını sağlarlar. Ayrıca bu çocuklar bağımsızca hareket edebilen, özgüveni olan bireyler olarak yetişirler.
Bir çocuk gülerse dünya güler 🙂
Yazar: Halenur Oluç, Uzman Çocuk Gelişimci
Instagram: @cocukgelisimcihalenur