Koca Adam Olmuş Hala Beze Mi Yapıyor?
Koca Adam Olmuş Hala Beze Mi Yapıyor?
‘Çocuğum tuvalet eğitimine hazır olduğunun sinyallerini veriyor. Peki şimdi ne yapmalıyım?’ dediğinizi duyar gibiyim.
Tuvalet eğitimine başlayacağınızı birkaç gün öncesinden ona haber verin. Örneğin ‘Oğlum/kızım son 10 tane bezin kaldı. Bunlar bittikten sonra istersen artık külot giymeye başlayabiliriz ya da yakınlarınızdan küçük bebeği olan bir aile varsa ondan bir yenidoğan bezi alıp ‘Bak artık bezin sana olmuyor. Sanırım artık külot giymeye ve çişini/kakanı tuvalete yapmaya başlayabilirsin. Ne dersin?’ diyebilirsiniz.
Tabi ki bez bir kere çıktı mı alttan, artık bir daha oraya geri dönmemeli. Bu da demek oluyor ki ‘Gece bağlayayım da altına yapmasın. Misafirliğe gidiyoruz altını bağlayayım.’ demek yok.
Tuvaleti onlar için hazırlayın. Klozet kapağınızı ikili klozet kapakları ile değiştirebilirsiniz. Böylelikle kapaklardan biri daha küçük olduğu için düşme korkusunu ortadan kaldırmış olursunuz. Bunun yerine klozet aparatlarını da tercih edebilirsiniz. Klozetin altına çocukların üzerine basabileceği, altı kaymayan bir klozet yükselticisi alabilirsiniz. Aynı yükselticiden bir tane de lavabonun altına yerleştirin. İşte şimdi tüm düzenek tamam ☺
Bezi bırakıp külot giymeye teşvik etmek için beraber alışverişe çıkabilirsiniz. İlgisini çekebilecek, sevdiği çizgi film karakterinin üzerinde olduğu alıştırma külotlarını tercih edebilirsiniz.
Sifon sesinin ve tuvalet boşluğunun çocuğunuzun korkmasına sebep olacağını unutmayarak sifon sesini öğretmeli ve tuvalet aparatı tercih etmelisiniz.
Eğer lazımlık kullanıyorsanız lazımlığın tuvalette olmasına özen göstermelisiniz. Salon köşesinde, koltuk yanında olan lazımlıklar çocuğunuzun tuvalete alışmasını engeller.
Çocuğa sürekli yapılan ‘Çişin var mı, tuvalete gidecek misin, gel bakayım altına yapma’ uyarıları onun kendi bedenini dinlemesine engel olur. Tuvaletinin geldiğini gözlemlediğinizde ‘Sanırım tuvaletin var. Hadi gel istersen tuvalete gidelim.’ diyerek tuvalete davet etmelisiniz.
Tuvaleti olmayan çocuğu uzun süre tuvalette oturtmak, suyla oynayarak çişini yaptırtmaya çalışmak tuvalet eğitimini sekteye uğratır ve sıkılmasına sebep olur. Kuru kaldığı süreyi baz alarak tuvalete davet etmelisiniz.
‘Neden Tuvalete Gitmeliyim?’ konulu olay kartları, tuvalet eğitimine yardımcı eğitici kitaplar alıp bu sürece yardımcı olabilirsiniz.
Henüz çocuğunuz oyun çağında olduğu için bir oyuna ya da izlediği çizgi filme dalıp altına kaçırabilir. Bu süreçte sakinliğimizi korumalı ve ‘Oyuna ya da çizgi filme daldığın için bir kaza olmuş. Bir dahaki sefere daha dikkatli olalım. Ben de küçükken altıma bazen kaçırabiliyordum biliyor musun?’ diyerek kendi küçüklüğünüzden örnekler verebilirsiniz.
Çocuğunuz başlangıçta tuvalete gidiyordu ancak sonradan gitmemeye mi başladı? Bu durumu hemen yaratıcılığınızı kullandığınız bir masal ile çözebilirsiniz. Bir çocuk varmış tuvalete gitmek istemiyormuş sence neden olabilir?’ masalıyla aldığınız cevaptan yola çıkarak korkusunu giderebilirsiniz.
Alışana kadar beraber geçtiğiniz tuvalet zaman dilimlerini azaltın. Ona ‘tuvaletin özel bir yer olduğunu ve başkalarının yanında tuvaletini yapmaması gerektiğini’ anlatın ve kapıyı kapatın. Poposunu yıkamak için içeriye gireceğinizde kapıyı çalıp ‘Gelebilir miyim?’ diye izin istemeyi unutmayın.
Çocuğunuz her tuvaletini yaptığında ödüllendirmek ya da altına yaptığında cezalandırmak çocuğunuzun kendi kontrolünde olan bir beceriyi bir süre sonra size karşı kullanmasına sebep olacaktır.
Süreç, içinden çıkılamaz bir hale geldiyse ve belirli sebepler yüzünden tuvalet eğitimi sekteye uğradıysa mutlaka bir çocuk gelişimi uzmanına başvurmalısınız.
Yazar: Gülizar Tekinel, Çocuk Gelişimi Uzmanı
Instagram: @cgu.gulizartekinel
Ayrıca ‘Çocuklara Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Ve Nasıl Verilmeli?’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.