Anne Canım Çok Sıkılıyor!
Anne Canım Çok Sıkılıyor
Evde kalma süremizin uzadığı bu günlerde çocuklarımızın ağzından “Canım çok sıkılıyor !” cümlesini sıklıkla duymaya başladık. Peki kimi zaman bizimde yaşadığımız çocuklarımızın da sıklıkla kullandığı can sıkıntısı nedir?
Can sıkıntısının bilimsel ve kabul görmüş tanımı: kendimizi eğlendirebilecek, mutlu edebilecek bir şeyi yapmak istediğimiz fakat ona ulaşabilecek durumda olmadığımız zamanlarda ortaya çıkan hayal kırıklığı duygusudur. Buradan da anlaşılabileceği gibi can sıkıntısı bir duygudur. Çocuklar kimi zaman bu duyguyu dikkat çekmek kimi zamanda anne babasıyla daha fazla vakit geçirmek adına sıklıkla yaşarlar. Çocuğunuzdan bu cümleyi duyuyorsanız öncelikle ona ayırdığınız zamanı gözden geçirin. Eğer çocuğunuzla geçirdiğiniz zaman kısa ise birlikte etkinlikler düzenleyerek geçirdiğiniz zaman dilimlerini artırmalısınız.
Ancak çocuğunuzla yeterince zaman geçiriyor ve bu cümleyi çok fazla duyuyorsanız çocuğunuz adına bu duyguyu ortadan kaldırmaya alışmış ve onu da alıştırmış olabilirsiniz. Çocuklarda can sıkıntısı bilinenin aksine kötü bir şey değil onlara fırsat verildiğinde yaratıcı düşünme becerilerini geliştiren bir duygudur.
Çocuğumun Canı sıkıldığında Hep Etkinlikler Planlıyorum Yine de Canı Çok Sıkılıyor
Sevgili anne babalar çocuğunuzun canı her sıkıldığında ona fırsat vermeden bu sıkıntının ortadan kalkması için alternatifler üretirseniz çocuğunuz sıkıntısının geçmesini bir başka bireye bağlar ve sizi de bu sıkıntının geçirilmesi için görevlendirilen kişiler olarak görürler. Sonuçta mutluluğu dışa bağlı, kendiyle vakit geçirmekten sıkılan çocuklar, enerjisi bitmek üzere olan anne babalar ortaya çıkar .
Çocuklarımızın canı sıkıldığında :
“Boyama yapalım, lego oynayalım” gibi fikirler sunmak yerine “Ne yapsan daha mutlu hissedersin düşün bakalım beraber yapabiliriz” gibi açık uçlu sorular sorun ve fikir üretmesini sağlayın.
Boş zamanlarında kendi adına faaliyetler üretmesini destekleyin.
Çocuğunuz ‘Bilmiyorum sen söyle ben karar veremiyorum’ dediğinde ‘Hadi çabuk karar ver!’ gibi baskılardan kaçının. Çocuğunuzun düşünmesi zaman alabilir ona zaman tanıyın.
Eğer çocuğunuz her seferinde sizin etkinlik planlamanıza alışmışsa bilmiyorum diyerek ağlamaya başlayabilir pes etmeyin ve ona ufak ipuçlarıyla yardımcı olun. “Yapmaktan en çok hoşlandığın şeyi düşün onu yapabiliriz” gibi düşünmesini sağlayabilir kararı ona bırakabilirsiniz.
Çocuğunuz oyuncaklarımla oynamak istiyorum derse yaratıcı düşünme becerilerini desteklemek adına bunu biraz çeşitlendirin.
Tek düğmeyle çalışan oyuncaklardan uzak tutun. Bunun yerine “ Çok güzel düşündün oyuncaklarla oynayalım ,peki benimde bir fikrim var , yeni bir oyuncak tasarlamaya ne dersin” ? diyerek bir soru yöneltin. Çocuklar yeni bir oyuncak yapma fikrine çok heyecanlanacaktır. Bu aşamada evdeki kutuları, artık materyalleri, boncuk ve ipleri kullanarak yeni bir oyuncak üretmesi için onu teşvik edin ve beğendiğinizi ifade ederek dinleyin.
Böylece çocuklarımızın etkinlik planlama, etkinliği sonlandırma ve diğer etkinliğe geçme gibi öğrenmeye hazırlık becerilerini desteklemiş olursunuz. Ancak çocuklarımıza bu süreçte örnek olmamız son derece önemlidir. Canı sıkıldığında televizyona sarılan, abur cubur atıştıran ebeveynler olursak çocuklarımızdan farklı davranışlar bekleyemeyiz. Unutmayın çocuklarımızın nasıl davranmasını istiyorsak bizde öyle davranmalıyız .
Huzurlu günler dilerim.
Yazar: Çocuk Gelişimci, Gülden Seda Güner
Instagram: @cgsdagnr
Ayrıca ‘En Eğlenceli Tatil Etkinlikleri’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.
‘3-4 Yaş Çocuğunuzla Evde Oynayabileceğiniz Oyunlar’ başlıklı yazımız için ise buraya tıklayın.