3-4 Yaş Çocuğunuzla Evde Oynayabileceğiniz Oyunlar
Üç- dört yaşındaki çocuklarıyla yazın birlikte daha çok vakit geçirmek için anaokuluna göndermeyen veya gönderme imkânı olmayan aileler olabilir. Veya ‘Benim çocuğum anaokuluna gidiyor ama onunla birlikte kaliteli vakit geçirmek de istiyorum.’,‘Ben de evladıma bir şeyleri oyunla öğretebilirim yeter ki bana birileri yol göstersin.’ diyorsanız buyurun 3-4 yaş için uygun eğitici oyunları okumaya.
Evde Avlanma
Evin veya bulunduğunuz yerin özelliklerine göre istediğiniz bir rengi/eşyayı/özelliği avlama konusunda çocuğunuzu heveslendirin. Örneğin haydi şimdi kırmızı renkleri bulalım gibi yönlendirmelerle oyunu birkaç defa tekrarlayabilirsiniz. İstediğiniz şeyi doğru şekilde bulduğunda onu sevgiyle veya sevdiği şeylerle oyunun sonunda ödüllendirebilirsiniz. Çak yapabilirsiniz. Söylenen rengi ilk bulan bir sonraki bulunacak nesne ve rengi belirleyebilir.
Söylenilenleri Akılda Tutma
Çocuğunuzun sizin sesinizi ve hareketlerinizi taklit etmesini isteyerek aynı kelimeleri söylemesi için yönlendirin. Büyük küçük herkesi eğlendiren bu oyun dil gelişimini ve hafızayı kuvvetlendirir. Aynı zamanda çocuğun hayvanların, nesnelerin vb. seslerini öğrenmesini sağlar.
Çocuk Zumbası
Çocuklarınızın zumbayla evde hareket etmesini ve eğlenceli müziklerle dans etmesini sağlayabilirsiniz. Çocuk zumbası, eğlenceli animasyonlar içeren çocuk egzersizleri videolarını açıp videodaki hareketlere yetişmeye çalışmak çocukları ve sizi çok eğlendirecek. Eğlenirken de çocuklarınızın fiziksel gelişimlerine katkı sağlayacak, gerilimlerini atmalarını sağlayacaksınız.
Saklambaç
Herkesin her yaşta eğlenerek oynayabileceği bir oyun. Çoğu kişi de biliyor zaten nasıl oynandığını ama yine de yaşa uygun olduğu için hatırlatma olsun diye buraya bırakıyorum. Seçilen bir kişi ona/yirmiye kadar sayar ve ‘Sağım solum sobe, saklanmayan ebe!’ der. Sonra saklanan kişileri bulmaya çalışır. Saklanan kişiler ebeden önce sobelerse ebe yanar ve tekrar sayacak kişi olur. Ebe herkesi bulursa sayacak kişiyi belirler.
Pet Şişeyle Bowling
Birer litrelik biten pet şişelerin üzerine renkleri yazarak devrilen renklerin isimlerini söyleyebilirsiniz. Buna alternatif olarak da şişelerin üzerine sayılar yazıp devrilen sayıları hem tanırsınız hem de toplayarak en çok kim puan almış şeklinde eğlenebilirsiniz.
Kaybolanı Bulma
Çocuğunuzun arkadaşları ya da kuzenleriyle oynayabileceği bir oyun. Tabi ki kalabalık bir aileyseniz aile fertleriyle de oynanabilir. Çocuğunuzun gözlerini kapatıyorsunuz ve odadan birisini dışarıya çıkarıyorsunuz. Daha sonra gözlerini açtırıp kimin ortamdan ayrıldığını sorabilirsiniz. Eğer bilemiyorsa çıkan kişinin özelliklerini söyleyerek kopya verebilirsiniz. Bilen çocuğun sırası geçer, soruları bilecek kişiler değişir. Herkes oynayınca oyun bitirilebilir.
Aynı oyunu, çocuğun bulunduğu ortamdan belirgin bir eşyayı saklayıp da oynayabilirsiniz. Eşyanın özelliklerini sayarak da çocuklara kopya verebilirsiniz.
Gözler Bağlı Karşıdakini Tanıma
Bir kişinin gözleri bağlanır ve çocuğun karşısına birisi oturur. Çocuk elleri ile yüzüne dokunacağı kişinin kim olduğunu anlamaya çalışır. Bu oyun çocukların dokunma duyusunu kuvvetlendirirken aynı zamanda gözleri görmeyen bireylerle empati yapmalarını da sağlar.
Kukla Oynatma
Evde eski çoraplarınızdan veya plastik kaşıklardan yapabileceğiniz kuklalarla sevdiğiniz hikayeleri canlandırabilir ya da yeni hikayeler uydurabilirsiniz. Böylece çocuğunuz eğlenirken yaratıcılığını da geliştirmiş olursunuz.
Hamurdan Hikâye Uydurma
Çocuğunuzun sevdiği bir hayvanı veya eşyayı hamurla birlikte yapabilir ve onun üzerine hikâye yaratabilirsiniz. Örneğin hamurdan bir bisiklet yapabilir, bisiklet üzerinden bir hikâye başlatabilirsiniz. Hikâyenin gerisini çocuğunuz getirebilir. Bu oyun çocuğunuzun yaratıcılığını güçlendirir ve kendini ifade etmesini sağlar. Belki de hamurla oynanan bu oyun sayesinde çocuk yaşadığı stres faktörlerini size aktaracaktır.
Pastacılık Oyunu
Birlikte cup-cakeler, hamurdan şekilli kurabiyeler yaparak pastacılık oyunu oynayabilirsiniz. Bu oyun çocuğunuzun el göz koordinasyonunu, ince motor becerilerini ve sosyal-duygusal gelişimini destekler.
Ritim Çalışması
Bu oyunu kesinlikle yetişkin gözetiminde oynatmanız gerekir. Çünkü çocuklar küçük taneleri yutabilir veya bunlar boğazlarına takılabilir. Bitmiş küçük el kremi kutularına, pet şişelere veya sürpriz yumurta plastiklerinin içine çeşitli taneler ( küçük taşlar, mercimek, pirinç, tel şehriye vb.) koyarak ses farklarını konuşabilir ve istediğiniz ritimleri çalıştırabilirsiniz. Ritimlerin çok uzun olmamasına dikkat edin. Önce siz yapın, çocuğunuzun tekrar etmesini isteyin. Ve sonrasında birlikte birbirinize şarkılar yazın. Çocuklarınızın ritim duygusu geliştirirken yaratıcılıklarını da kamçılamış olacaksınız.
Top Aktarma
Yine aile bireyleriyle oynayabileceğiniz bir oyun. Topu/balonu/yastığı biraz hızlı bir şekilde elden ele geçirebilirsiniz, veya havalandırabilirsiniz. Yere düşüren yanar ve bir ceza alır. Cezalar hayvan sesi taklit etme gibi komik şeyler olursa oyun daha eğlenceli hale gelebilir.
Donakalma
Çocuğunuzun arkadaşlarıyla veya sadece sizinle oynayabileceği sizin bile çok eğleneceğiniz bir oyun. Sevdiğiniz bir veya birkaç şarkıyı açıp belirli şekillerde dans edebilirsiniz. Örneğin kolları yukarıda sarmalayarak, belleri kıvırarak, zıplayarak, tavuk gibi kol çırparak, robot dansı yaparak vb… Müzik durduğunda ise donakalıp gülmemeye çalışırsınız. Müziği arada açıp kapatabilmek için babadan veya diğer aile fertlerinden yardım istenebilir. Doğum günlerinde, bayramlarda büyük küçük herkesi eğlendirecek oyunlardan biri, donakalma oyunu.
İpe Takma
Avucunuz kadar yuvarlak şekilde keseceğiniz elişi kâğıtlarıyla, çoraplarla vb. oynayabileceğiniz bir oyun. İsterseniz çocuğunuzdan aynı renkleri veya aynı şekilleri (kare, yuvarlak, yıldız, aynı çoraplar) bir ipe mandalla yan yana takmasını isteyebilirsiniz. Bunu yarışarak da yapabilirsiniz. Bu oyun çocuğunuzun şekilleri ve renkleri daha iyi kavramasını sağlarken motor gelişimine de katkı sağlar. Ayrıca rekabet duygusunu ve yenme-yenilmeye karşı vereceği doğru tepkileri de öğrenir.
Aynısını Bulma
Çocuğunuz için çifter şekilde hazırlayacağınız sayıları eşleştirmesini isteyebilirsiniz. Örneğin birden beşe kadar ayı sayıları farklı renklerde yapıp şeklin eşini bulurken, bak biri bulduk, bu da üçün eşiymiş, şeklinde yönlendirmelerle yavrunuza sayıları öğretebilirsiniz.
Küvette Kayık Yarışı
Çocuklarınızın eğlenmesini sağlarken aynı zamanda güzel bir nefes çalışması olacak kayık yarışı için çocuğunuzun küvetine biraz su doldurmak ve babamıza kişi sayısı kadar kâğıttan kayık yaptırmak gerekecek. Aynı yerden yarışa başlayan kayıklarınızı ilerletmek için kayıkların arkasından üfleyin ve diğer tarafa ilk giden kayık birinci olsun.
Oyunların çocukların sizinle olan güvenli bağlanmasını güçlendirdiğini, aynı zamanda motor ve sosyal-duygusal gelişimlerine büyük katkı sağladığını unutmayın.
Sizlere çocuklarınızla bol oyunlu ve eğlenceli günler diliyorum.
Yazar: Aile Danışmanı, Çocuk Gelişimci Tülin Göktürk
Randevu&Bilgi: ailedanismani.tulin@gmail.com , Tel: 05331618200
‘Kardeş Kıskançlığı İle Nasıl Başa Çıkılır’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.
‘Yaz Tatilinde Çocuklarla Yapılabilecek Aktiviteler’ başlıklı yazımızı ise buradan okuyabilirsiniz.
‘Çocuğunuz Neden Yalan Söylüyor?’ başlıklı yazımıza gitmek için buraya tıklayın.’
Geri bildirim: Yaz Tatilinde Çocuklarla Yapılabilecek Aktiviteler - ÇOCUK EVRENİ
Geri bildirim: Çocuklarınızla Neden Oyun Oynamalısınız? - ÇOCUK EVRENİ