Bebeklerde Pamukçuk (Moniliazis) Nedir?

bebeklerde pamukcuk nedir
bebeklerde pamukcuk (moniliazis) nedir

 

Pamukçuk, bebeklerde yenidoğan dönemi ile bir yaş arasında sıkça görülen bir ağız enfeksiyonudur. Candida mantarının vücutta gereğinden fazla olmasından kaynaklananan ve ağız ve anüs bölgesinde kızarıklıklar ve süt kesiğini andıran beyazlıklarla kendini belli eden pamukçuğun en kısa zamanda doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Pamukçuk (moniliazis) uzun süre tedavi edilmezse bebeklerde akciğer enfeksiyonlarına ve daha farklı enfeksiyonlarına yol açabilir.

Bebeğimde Pamukçuk (Moniliazis) Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bebeğin ağzının içinde oluşan ve süt kesiğini andıran lezyonlar sayesinde pamukçuk diğer ağız içi hastalıklardan ayırt edilebilir. Pamukçuk dilde, yanaklarda ve damakta oluşabilir. Pamukçukta (monilizialiste) bebeğin dilinin rengi beyaza dönmüştür.

Bebeğiniz emerken veya biberonla beslenirken her zamankinden huzursuzsa ve beslenmekten kaçınıyorsa ağız içinde oluşan pamukçuk lezyonları bebeğinizi rahatsız ediyor olabilir.

Pamukçuğun (Moniliazis) Belirtileri Nelerdir?

Ağız içinde dilde, damakta ve yanaklarda oluşan küf veya süt kesiği şeklinde beyaz renkli lezyonlar pamukçuğun en belirgin belirtileri arasında.

Bebeklerde iştahsızlık, emerken veya biberon aldığında sıkça reddetme ve ağlama,

Küflü gibi görünen bölgenin temiz gazlı bezle temizlenmesi halinde pamukçuk lezyonlarında görülen soyulma, yanığa benzer kızarıklık ve hafif kanama hali pamukçuğun belirtileri arasında.

Pamukçuk ağız dışında bebeklerin popo ve anüs bölgesinde de görülmekte. Bu yüzden bebeğin kakasını yaptığı yerde de kızarıklıklar ve kabarıklıklar olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Bebeğinizin sürekli ağlamasının sebebi belki de poposundaki rahatsızlığıdır.

Bebekten anneye geçen candida mantarının annenin göğsünde sızlamalara, göğüs ucunda oluşan kızarıklıklara ve kaşıntıya yol açması da annedeki belirtilerden. Anneye geçen mantarın sebep olduğu bu durum mastitle karıştırılabiliyor.

Pamukçuğun Tedavisi Nasıl Olur?

Öncelikle bebeğin çok fazla rahatsız olmasına ve bebekteki mikrobun annenin meme ucuna geçmesine sebebiyet vermeden en kısa zamanda doktora danışılmalıdır. Doktorlar pamukçuk tedavisinde genellikle mikrobun çift taraflı geçebileceğini göz önünde bulundurarak hem anneye hem de bebeğe ilaç vermekte. Verilen ilaçların kullanım ölçüsüne ve saatine dikkat edilmelidir.

Emziren annelerin göğüs ucu temizliğine dikkat etmesi gerekir. Günde iki kez ıslak temiz bir pamukla göğüs uçlarını temizlemesi göğüs ucunda birikecek mikropları engelleyecek, böylece bunlar da bebeğe geçmemiş olacak. Ancak göğüs uçlarının sık sık sabunlanması göğüs bölgesinin doğal florasını bozabileceği için önerilmiyor.

Annelerin kişisel temizliğe dikkat etmesi ve emzirme öncesinde ellerini yıkaması mikropların üremesini ve bebeğe geçmesini önleyecektir.

Bebeklerde emzirme sonrasında birkaç damla kaynatılıp ılıtılmış su verilerek ağız içinde kalan sütün temizliği yapılabilir.

Doktor önerisi ile ağız içindeki lezyonlar işaret parmağına temiz ve ıslak bir gazlı bez sarılarak ağız içinde parmak çok hafif bir şekilde gezdirilerek temizlenebilir. Ancak oluşan yaralara çok baskı uygulanması yanık benzeri soyulmalara ve acıya sebep oluyorsa bu uygulama bebeği daha fazla rahatsız etmemek ve yaraları daha da kötüleştirmemek için daha fazla yapılmamalıdır.

Biberonla beslenen bebeklerin biberonları sterilizatörlerle temizlenmelidir. Sterilizatör kullanılmıyorsa her beslenme sonrası biberonların cam kısımları kaynatılmalı, plastik kısımları ise kaynatılmış suda 5-10 dakika bekletilmelidir. Daha sonra biberonlar sadece bebek biberonları için kullanılacak bir sünger ya da biberon temizleme fırçası ve deterjanla iyice yıkanıp durulanmalıdır. Bebeğin biberonu için kullanılacak bu süngerler sık sık değiştirilmelidir.

Şişe-biberon temizleyici fırçaları eczanelerden, bebek mağazalarından ve online anne-bebek mağazalarından temin edebilirsiniz. Eğer bu fırçalardan bulamazsanız yeni alınmış bir süngeri biberona sığacak şekilde ikiye bölerek biberonu kaşık ve sünger yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Pamukçuğun Geçtiğini Nasıl Anlarım?

Bebeğinizin ağzındaki beyaz görünüm ve kızarıklıklar kaybolduysa, bebeğiniz artık beslenirken huzursuz değilse ve ağlamıyorsa büyük ihtimalle pamukçuk mantarı artık geçmiştir. Ancak doktorunuza danışmadan pamukçuğun geçtiğini ve ilaçları bitmeden bırakmayı düşünmeyin.

Pamukçuktan Korunmak İçin Ne Yapabilirim?

Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkayın,

Pamuklu ve göğsünüzü terletmeyecek şekilde hava alan iç çamaşırı kullanmaya çalışın,

Naylon olmayan pamuklu göğüs pedlerinden kullanın ve göğüs pedlerini sık sık değiştirin,

Bez değiştirme sonrası ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin,

Biberonların steril kalmasına ve içinde uzun süre süt veya formül mama tutmamaya özen gösterin,

Biberonlarda kalan süt veya mamayı uygun koşullarda saklayın,

Bebeğinizin ağız içini ara ara gözünüzle muayene edin, herhangi bir kızarıklık olup olmadığına bakın. Popoda oluşan pişik ile pamukçuğun özellikle pişik dönemlerinde karıştırılmaması için bebeğinizin poposundaki kızarıklıkların süresini ve şeklini gözlemleyin ve bu konuda doktorunuza danışın.

Anne sütü alan bebeklerin bağışıklığı daha kuvvetli olacağı için bebeğinizi mümkün olduğunca uzun süre emzirmeye çalışın.

Tüm bebeklerimize sağlıklı ve huzurlu günler dileriz…

 

Ayrıca ‘Mastit Nedir? Nasıl İyileşir?’ başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

‘Bebeğimi Ne Zaman ve Nasıl Memeden Kesmeliyim?’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın. 

‘Anne Sütünü Arttırıcı Besinler’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın. 

Bebeklerde Pamukçuk (Moniliazis) Nedir?” için bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir