Özel Eğitime Dair
Özel eğitim nedir diye inceleyecek olursak; özel gereksinimli bireylere, özel olarak yetiştirilmiş personel tarafından özel materyaller ve her birey için bireysel olarak tasarlanmış ders programı ile verilen eğitimdir. Özel eğitimi diğer branşlardan ayıran en önemli temel özellik bireyin ihtiyacı olan eğitim türüne göre program yapılması, bu program doğrultusunda sistematik olarak çalışılmasıdır. Eğitimi verecek öğretmenin alanının öncelikle özel eğitim öğretmenliği olması gerekmektedir.
Özel gereksinimli birey dediğimizde kimleri içine dahil ediyoruz peki?
Zihinsel yetersizlik, Down Sendromu, Otizm, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, İşitme ve Görme Engeli, Özel Öğrenme Güçlüğü, Dil Konuşma Bozukluğu ve geriliği durumlarını farklı gelişim gösteren bireyler kategorisine dahil ediyoruz.
Peki farklı gelişim gösteren bireyler için nasıl bir eğitim yolu izleniyor?
Öncelikle çocuğumuzun hangi alanda olursa olsun herhangi bir farklılığını, akranlarından geriliğini fark ettiğimiz an hiç vakit kaybetmeden hemen bir çocuk psikiyatristine başvurmamız ilk etapta çok önemli. Bu gibi durumlarda maalesef ki çevreden “büyünce düzelir, biraz daha bekle, babası da geç konuştu, ne doktoru canım” gibi cümleler çocuğun tanı almasını oldukça geciktiriyor. Tanı almada geciken çocuk ise eğitime geç başladığı için eğitimde verim de düşüyor. Dolayısıyla ne kadar erken tanı özel eğitimde o kadar yol almak demek.
Erken Eğitim Niçin Bu Kadar Önemli?
Normal gelişim gösteren çocuklar etrafındakileri gözlemleyerek, rol model alarak, taklit ederek birçok beceriyi kendiliğinden öğrenebilmektedir. Özel gereksinimli çocuklarda özellikle zihinsel yetersizlik ve otizm durumlarında çocukların rol model alma ve taklit becerileri yetersiz olduğundan çocuklar birçok beceriyi kendiliğinden öğrenememektedir. Dolayısıyla özel gereksinimli çocuğun erken yaşta eğitim almaya başlaması demek toplumsal uyum becerilerini, günlük yaşam becerilerini gecikmeden öğrenmesi ve hayata adapte olması demektir.
Tanıyı aldık, eğitime başlamaya karar verdik eğitim sürecinde dikkat etmemiz gereken şeyler neler?
Öncelikle çocuğumuzun eğitim aldığı kurumdan ve öğretmenlerinden özel eğitimde hangi yöntemleri kullandıklarını, çocuk için çıkarılan planda hangi amaçların alındığını, sizin evde neler yapmanız gerektiğini muhakkak öğrenmelisiniz. Ebeveynleri olarak özel eğitim sürecinde sizin rolünüz azımsanamayacak kadar büyük. Sadece okulda eğitim yeterli değil evde de her daim eğitime devam etmemiz ve çocuğumuzu desteklememiz gerekli. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere herkese keyifli ve mutlu günler.
Yazar: Ece Geç, Uzman Özel Eğitim Öğretmeni
Instagram: @ozelegitim.eceogretmen
Geri bildirim: Otizm Nedir? Otizmin Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır? - ÇOCUK EVRENİ