3-6 Aylık Bebeğinizle Oynayabileceğiniz Oyunlar

Oyunlar çocuğun anne- babası ve ona bakım verenlerle bağ kurmasını sağlarken aynı zamanda onun için en güzel öğrenme ortamlarını yaratır. Bebekler henüz bir aylıkken bile anne-babasını tanıyarak onlara gülümseyebilir, ses çıkaran oyuncakları veya anahtarlık gibi eşyaları takip edebilirler. Yani 3-6 ay henüz oyun oynamak için çok erken diye düşünülmemelidir.

Bebekler 3-6 aylar ile artık ilk aylarındaki bilinçsiz refleksif hallerinden sıyrılırlar ve algıları artmaya başlar. Anne-babasının hareketlerini izleyerek öğrenmeye açık hale gelirler. Sesleri ve görüntüleri daha iyi ayırt ederler. Bebeklerin 3-6 ay dönemlerinde hareket kabiliyetleri de önceki aylara göre daha kontrollü hale gelmeye başlamıştır.

Hareket kabiliyetleri artan, artık yenidoğan dönemine göre dünyaya alışan ve algıları artan bebeğinizin zekâ düzeyini arttırmak ve etkin vakit geçirmek için basit ama etkili oyunlar üretebilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğiniz artık bir şeyleri tutmaya başlayacak, destekli oturabilecek, boynunu rahatça kaldırabilecek ve sağına soluna döner hale gelecektir. Bebeğinizin hem motor gelişimini hem de sosyal algısını geliştirmek için evde her eşyayı oyuncağa çevirebilirsiniz.

Tanelerle Dolu Şişe

Küçük 0,33 litrelik bir şişenin içine pirinç, nohut, mercimek taneleri koyup salladığınızda bebeğinizin şişeyi merakla tutmak istediğini ve şişenin gittiği yönü takip ettiğini gözlemleyebilirsiniz.

Şişenin içinde az miktarda su kaldığında bile bebeğiniz onu merakla izleyecektir.

Bez Değiştirme Eğlencesi

Bebeğinizin bezini değiştirdikten sonra komik sesler çıkartarak ellerini sağa-sola, yukarı-aşağıya götürebilir ve bacaklarına makas hareketi yaptırabilirsiniz. Veya otobüsün tekerleği yuvarlak şarkısını söyleyerek bacaklarını bisiklet şeklinde çevirebilirsiniz. Bebeğinize şarkı söyleyerek fiziksel hareketler yaptırmanız bebeğinizin enerjisini atmasını ve mutlu olmasını sağlarken fiziksel ve sosyal gelişimine katkıda bulunur.

Bunun dışında 3-6 aylık bebekler artık onlarla konuşurken dikkatlerini size daha kolay verecekleri için karnını gıdıklayarak ve (minik ayaklardan bir tırtıl gelmiş gelmiş gelmiş göbüşü öpmüüş gibi) kısa hikâyeler anlatarak oyunlar oynatabilirsiniz.

Ce-ee

Ellerinizle veya yastık-battaniye gibi bir eşyayla yüzünüzü kapatıp açarak bebeğinizi şaşırtıp gülmesini sağlayabilirsiniz.

Aynada Kendini İnceleme

Ayna karşısına geçerek organlarınızın isimlerini yumuşak ve melodik bir ses tonuyla hem kendinizde hem de bebeğinizin yüzünde gösterebilirsiniz.

Aynı zamanda yüz ifadelerinizi değiştirerek bak işte güldüüm, işte üzüldüüm, işte ağlıyorum gibi ifadelerle duygulardan da bahsedebilirsiniz.

Ayrıca bebekler uzaktan aynaya doğru, hoop geldiiikk, gibi söylemlerle eğilip kalkmaktan da çok hoşlanırlar.

Dans Etme

Bebeğinizin duyunca gülümseyerek hoşlandığını belli ettiği bir şarkı mutlaka vardır. Bu şarkıyla birlikte bebeğiniz kucağınızdayken sağa sola sallanarak dans edebilirsiniz. Tabi ki bebeğinizi sarsmamaya dikkat edin.

Dıgıdık

Bebeğinizi güvenli bir şekilde dizinize veya oturttuktan sonra arkasından da destekleyerek, ata bindik dıgıdık dıgıdık, hızlanıyoruz- yavaşlıyoruz, şeklinde bebeğinizi güldürerek kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

Fış Fış Kayıkçı

Yerde otururken bebeğinizi bacaklarınızın üzerine size dönük şekilde oturtup arkasından ve ellerinden tutarak fış fış kayıkçı şarkısını söyleyebilir, şarkının sonunda da bebeğinizi gıdıklayarak güldürebilirsiniz.

Fış Fış Kayıkçı Şarkısı

Fış fış kayıkçı,

Kayıkçının küreği,

Hop hop eder yüreği,

Akşama fincan böreği.

Yavrum yesin büyüsün

Tıpış tıpış yürüsün.

Fış fış kayıkçı,

Kayıkçıya gidelim.

Kayığına binelim

Denizlerde gezelim.

Akşam eve gidelim

Balıkları yiyelim.

Kedi Kedi Oyunu

Bebeğinizin yüzünü okşarken aynı zamanda gıdıklayıp mani gibi şeyler söyleyerek konuşma dakikalarınızı etkin hale getirebilirsiniz. Bebeğinizi yüzü size dönük olacak şekilde kucağınıza alın ve alnından çenesine doğru yukarıdan aşağıya parmaklarınızla bebeğinizin yüzünü gıdıklarken ‘Kedi kedi gelmiş, yüzünü yalamııış, miyaavv!’ diyebilirsiniz.

Kukla

Bebeklerinize kukla oynatmanız onları eğlendirirken onlara aynı zamanda hayvan sesleri ve özellikleri gibi kavramları öğretebilmenize katkı sağlar. Evde çoraptan, kartondan, kaşıktan veya keçeden yapabileceğiniz birçok kukla çeşidi mevcut. Bunun yanında parmağınıza keçeli kalemle çizebileceğiniz kaş göz ile bile bebeğinize kukla oynatabilirsiniz.

parmak kukla
coraptan kukla

Kuzu Mee

Bebeğiniz kaç yaşında olursa olsun boynunuzda veya sırtınızda oturmaktan çok hoşlanacaktır. Bu oyunun süresini bebeğinizin bacaklarına zarar vermemek açısından kısa tutmanızı öneririz.

Bebeğinizi eşiniz yardımıyla sırtınıza veya boynunuza oturtup güvenliğinden emin olduktan sonra şarkımızı söyleyebilirsiniz;

Kuzu Kuzu Mee

Bin tepeme

Hadi gidelim

Kuzu anneye

(Kara kediye)

(Koca dedeye)

(Hacı teyzeye)

(Çimli dereye)

Otobüs Gelmiş

Ayna oyunundan sonra bebeğinizin yüzünü keşfetmesini sağlayan bir başka oyun da otobüs gelmiş oyunudur. Bebeğinizin alnına, yanaklarına, çenesine ve en son burnuna sırayla dokunarak;

Otobüs (alnına dokunun)

Gelmiş (yanağa)

Durakta (diğer yanağa)

Durmuş (çeneye)

Biiip (burnuna dokunun) tekerlemesini söyleyebilirsiniz.

Taklit Etme

Bebeğinizin çıkardığı farklı sesleri biraz abartılı bir şekilde ve komik yüz ifadeleriyle taklit ettiğinizde onu farklı sesler çıkartmaya teşvik etmiş olursunuz. Böylece bebeğiniz kendi sesini ve farklı ses tonlarını keşfetmiş olur.

Balon Yakalama

Yumuşak kalacak şekilde şişirdiğiniz ve ucuna ip bağladığınız bir balonu bebeğiniz uzanırken başına doğru sallandırıp çektiğinizde bebeğinizin balonu yakalamak için çok heyecanlandığını göreceksiniz.

Sizlere bebeklerinizle sevgi ve oyun dolu günler dileriz…

 

Ayrıca ‘Çocuklarda Uyku Düzeni Sağlama’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Çocuklarda Gelişim Değerlendirmesi’ başlıklı yazımız için ise buraya tıklayın. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir