Bebekler Neden Emmeyi Reddeder?

bebeklerde meme reddi

Bebekler Emmeyi Neden Reddeder?

Emzirmek isteyen ama bebeği reddettiği için emziremeyen veya sütü azalan anneler neden sütüm azaldı, bebeğim artık emmiyor benden uzaklaştı mı, gibi endişelere kapılıyor. Bu gibi durumlar çoğu annenin başına gelebilecek durumlar ve önemli olan çocuğunuzun neden emmeyi reddettiğini veya sütünüzün neden kesildiğini anlamaya çalışmanız.

Sizin hayatınızda meydana gelen en küçük değişimler ve stres faktörleri, bebeğinize de yansıyacaktır. Çok fazla duygusal olmaktansa her konuda pozitif düşünüp bu duruma çözüm bulmayı amaçlamanız yararınıza olacaktır.

Bebeğimin Meme İstemediğini Nasıl Anlarım?

– Bebeğinizi emzirdiğiniz sırada, onu bir göğsünüzden diğerine geçirdiğinizde göğüslerden birini diğerine tercih ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu durum bebeğin sadece bir göğüsten emmek istediğini gösterir ve diğer göğsünüzde bir sağlık problemi olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışmanızı öneririz.

– Bebeğiniz emerken bir şekilde huzursuzluğunu size hissettirir. Yüzünü buruşturur, ellerini yumruk yapar, memeyi ağzından geri çıkartıp kafasını sağa sola sallar gibi hareketler yapar. 

– Bir müddet emdikten sonra hıçkırarak, fazlaca yutkunarak emmeyi bir anda kesebilir. Bu, göğsünüzden sütün çok fazla miktarda ve basınçta çıktığını ve bebeği rahatsız ettiğini gösterir. Bebeğiniz emerken çok fazla hava yutuyor ve bundan rahatsız oluyor da olabilir.

– Önceki zamanlarda olduğu gibi uzun süre emme pozisyonunda durmayabilir. Çok kısa sürede emip etrafı izleyebilir, ilgisi dağılabilir. Bu da memeyi almak istemediğini gösterir.

Bebek Annesini Emmeyi Neden Reddeder?

– Öncelikle son zamanlarda yiyip içtiklerinizi gözden geçirin. Fazla acılı, brokoli, lahana, karnabahar gibi kokulu besinler yediyseniz bebeğinizin emmeme nedeni muhtemelen bu olabilir. Çünkü yiyip içtikleriniz sütünüzün tadını etkiler.

– Bebeğinizi emzirmeden önce burun tıkanıklığının olup olmadığını kontrol ederseniz emerken ve yutkunurken zorluk çekmeyecektir. Eğer bebeğiniz rahat nefes alamıyorsa nefes almak için sık sık memeyi bırakacaktır.

– Kullandığınız duş jelleri veya vücut losyonlarının kokuları da bebeğinizi etkiliyor olabilir. Bebeğiniz belki de aslında açtır, emmek de istiyordur ama kokudan rahatsız olduğu için uzaklaşmak istiyor olabilir.

– Bazı bebekler emerken açlığın verdiği hevesle annenin memesini ısırabilir ya da tırnaklayabilir. Bu gibi durumlarda çığlık atmak gibi ani tepkiler verdiğinizde, bebeğiniz bu tepkileri ona kızdığınız şeklinde veya herhangi bir korku ögesi olarak algılayabilir ve emmekten korkar. Annelik her haliyle zor ancak biraz sabır…

– Bebeğim büyürken yaş farkı çok olmasın, birlikte büyüsünler diye düşünüp bebek sütten kesilmeden ona yeni bir kardeş planlamış olabilirsiniz. Bu durumda hormonlarınızdaki değişimler doğal olarak sütünüzün tadını etkileyeceği için bebek emmek istemeyebilir. Ancak bu durumu doktorunuza danışmanızda fayda var, çünkü gebelik emzirmeye engel değildir.

Emzirme pozisyonları da bebeğin rahat emmesi ve yutkunması için önemlidir. Sürekli genzine süt kaçan ve öksüren bebek kendini rahatsız hissedecektir.

– Bebeğinizin yutkunma, ağzında yara, diş çıkarma, pamukçuk, gaz, herhangi bir yerinde ağrı problemleri varsa bu faktörler bebeğiniz aç ve iştahlı olsa bile emmesine engel oluyor olabilir. Bebeğinizi sıkça gözlemleyin ve davranışlarındaki değişiklikleri doktorunuza bildirin.

– Bazı bebekler kalabalık ortamlarda gürültüden rahatsız olur veya dikkatleri çabuk dağılır. Anne ile emme sayesinde kurulan bağı güçlü kılmak ve bebeğin doyana kadar sakince emebilmesi adına onunla sakince konuşabileceğiniz ve huzurlu bir şekilde emzirebileceğiniz ortamlar seçebilirsiniz.

Lütfen bebeğiniz emmek istemiyor diye emzirmekten vazgeçmeyin. Bebeğinizin en az 6 ay emmesi onun bağışıklığı ve gelişimi için çok önemlidir.

Çok sevgiler…

Yazar: Çocuk Gelişimci, Aile & Emzirme Danışmanı Tülin Göktürk

Instagram: @tulingokturk

Bilgi& Randevu: ailedanismani.tulin@gmail.com, Tel: 05331618200

 

Ayrıca ‘Kardeş Kıskançlığıyla Nasıl Başa Çıkılır?’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?’ başlıklı yazımı içinse buraya tıklayın.

 

Bebekler Neden Emmeyi Reddeder?” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir