Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?

Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?

Cinsel eğitimi konuşmaktan, hatta duymaktan o kadar korkuyoruz ki! Oysa cinsel eğitimde en tehlikeli şey yok saymak,konuşmamak,çocukların sorularını duymazdan gelmek,susturmak,korkutmak ve korkmak. Çünkü cinsel eğitimden kaçarsak çocuklarımız kendi yorumlarını yapıyor,yanlış cevaplar bulabiliyor.

  • Anne ben nereden geldim?
  • Baba,kardeşim annemin karnına nasıl girdi?
  • Anne ben ne zaman erkek olacağım?
  • Benim neden pipim yok anne?
  • Baba ben seninle evleneceğim.
  • Etek giyersem kız olurum. Ali’nin babası kız olmuş. Ayşe’nin hortumu düşmüş.

Sanırım 3-6 yaş dönemindeki çocuklarda en çok duyduğumuz sorular ve sözler bunlar. Haydi gelin o zaman biraz cinsel eğitimden bahsedelim ve bu sorularla karşılaştığımızda aslında çocuğumuz ne soruyor ve nasıl cevap verebiliriz bunlara bakalım.

💭Bu sorulara cevap verebilmeniz için öncelikle çocuğunuzun soru sormasını beklemelisiniz. Soru sormadan yapılan, yaşına uygun olmayan anlatımlar kaygıya ve endişeye sebep olur. .
💭Soru kime yöneltildiyse cevabı o ebeveyn vermelidir. 🤔’Baba ben nasıl doğdum?’ 🤔’Ne bileyim ben git annene sor.’ .
💭Sorulan soru iyi tanımlanmalıdır.
✔’Bebekler nasıl olur derken nasıl doğar diye mi sormak istiyorsun?’ .
💭Ebeveyn yapacağı açıklama konusunda kendini yetersiz hissediyorsa “Tatlım sanırım bunu merak ediyorsun. Ama şu an sana nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum.Bana biraz zaman ver .” diyerek izin istemelidir. .
💭Onlara bedenini anlatırken cinsel terminolojiyi kullanmalısınız.Yani kuku,pipi değil de ‘Bak bu senin gözlerin,bu kolların,bu bacakların, bu da senin penisin/vajinan.” gibi.
. 💭Televizyon izlerken öpüşen bir çift gördüğünüzde “ayy iğrençç” demeniz, sevgilisiyle el ele tutuşan kızınıza tepki göstermeniz cinsel yargılarınız konusunda çocuğunuza ışık tutar ve kendi cinsel benliğini bu temel üzerinde oturmasına sebep olur.
💭Arkadaşıyla doktorculuk, evcilik oynamak istemesi,evin içinde çıplak koşmak istemesi, annenin göğsüne vs. bakmak istemesi bedenini merak ettiği anlamına gelir. Bu konu üzerinde “Bedenimi Tanıyorum” konulu görsel kartlarla konuşabilirsiniz. .
💭’Ayıp,günah,o nasıl soru bir daha duymayayım!” diyerek yapılan yargılar çocuğunuzun var olan merakını daha da perçinleyecektir. Bunu da uygunsuz bir şekilde internetten, arkadaşlarından vs. öğrenmesine sebep olacaktır.

Sonuçta annesi bir leylek olamaz öyle değil mi ? 😉

Anneee/Babaaa ben seninle evleneceğim diyen, eşinizle el ele tutuştuğunuzda hatta ve hatta yan yana oturduğunuzda bile tepki gösteren çocuğunuz aslında fallik dönemde. Yani anne ya da babaya aşık olduğu için karşı cins ebeveynini kendine rakip olarak görüyor ve şunu düşünüyor “Annem babamı beğenmiş ve onunla evli. Demek ki babam gibi olursam ben de annemle evlenebilirim.”

İşte erkek çocuğunuz tam da bu düşünce ile babasını, kız çocuğunuz da tam da bu düşünceyle annesini modelleyerek kendi cinsiyeti ile özdeşim kuruyor.Bunu ondan duyduğunuzda “Tatlım ben anneyle/babayla evliyim.Sende büyüyünce senin gibi tatlı biriyle beraber olacaksın ve evleneceksin. Ben o zamanda senin annen/baban olacağım.” diyebilirsiniz.

Çocuklar bu yaş döneminde benmerkezci oldukları için erkek çocuklar kendileri gibi herkesin penisinin olduğunu,kız çocukları ise herkesin vajinası olduğunu zanneder.İşte tam da bu yüzden “Ayşe’nin hortumu düşmüş,Anne senin pipin ne zaman çıkacak?” gibi söylemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Böyle durumlarda “Herkesin ağzı,kulakları ve gözleri,saçları,elleri ve ayakları var tıpkı seninkiler gibi.Ancak cinsel organları birbirinden farklıdır.Erkeklerde penis, kızlarda vajina bulunur. Bak hayvanlarda tıpkı öyle tavşanın 2 kulağı ve beyaz bir kuyruğu varken fillerin hortumları vardır.” diyebilirsiniz.

“Etek giyersem kadın olurum.” Ayşe saçını kısa kestirmiş erkek olmuş.”
Bu tanımlarla da sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Bu yaş çocuğu henüz cinsiyet korunumunu bilmediği için bu tarz eylemlerle cinsiyetinin değişebileceğini düşünebilir.Örneğin babasını mutfakta kek yaparken gören, annesini pantolon giymiş gören çocuğunuz onların cinsiyetinin değişebileceğini düşünebilir.

 

Yazar: Gülizar Tekinel, Çocuk Gelişimi Uzmanı

Instagram:  @cgu.gulizartekinel

Ayrıca ‘Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman ve Nasıl Verilmeli?’ başlıklı yazımız için buraya tıklayın.

‘Koca Adam Olmuş Hala Beze mi Yapıyor!’ başlıklı yazımız içinse buraya tıklayın.

Çocuklarımızla Cinsellik Hakkında Nasıl Konuşalım?” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir